Objavljeno dana

Đubrenje u letnjem periodu

Može li đubrenje u letnjem periodu da nanese štete biljkama i zemljištu?

Letnje vrućine su u punom jeku, možete se zapitati: „Da li je u redu đubriti biljke po ovako vrućem vremenu?“ Odgovor je uglavnom ne. Ako su vaše biljke izložene suši i toploti, letnje đubrenje može doneti više štete nego koristi.  Zašto je đubrenje po letnjim vrućinama loša ideja? Kada temperatura poraste, vaše biljke mogu iznenada razviti toplotni stres u obliku uvelog, uvijenog ili spaljenog lišća. Možda mislite da bi ih malo đubriva oživilo, ali prekomerno đubrenje dovodi do viška soli u blizini korena biljaka, što ih dodatno može oštetiti, ograničavajući time protok vode prema gornjim delovima biljke. Soli takođe mogu uticati na biljna tkiva, uzrokujući odumiranje ili pojavu smeđih ivica na listovima.

Simptomi prekomerne akumulacije soli uključuju:

  • Uvenuće i spor rast kod širokolisnih biljaka.
  • Smeđi vrhovi iglica kod četinara.
  • Smeđa ili beličasta kora na vrhu zemlje ili sa strane biljke u kontejneru. Pokušajte da isperite posudu sa puno vode da biste isprali te soli.
  • Smeđe ili mrtve delove trave na travnjacima gde je rasipač previše razbacao đubriva.
  • Može se izazvati prerano opadanje cveta.

Možete prepoznati kada su vaše biljke prekomerno zaslanjene po doslednom obrascu oštećenja biljke, dok su oštećenja od bolesti ili insekata nepravilna.

Đubriva imaju veoma precizno otpuštanje hranljivih materija, ono je brže na višim temperaturama vazduha što nije u skladu sa potrebama biljaka, koje traže umereno i dugotrajno otpuštanje hranjivih materija.

Razlaganje đubriva umnogome zavisi od temperature zemljišta. Otpuštanje hranljivih materija je brže na temperaturama ispod 20 °C što je u skladu sa potrebama biljaka. Nivo soli, pH vrednost, aktivnosti mikroorganizama u zemljištu, kvalitet vode ili kišnice ne utiču toliko na otpuštanje hranljivih materija koliko pomenuta temperatura zemljišta (koja pri letnjim temperaturama prelazi vrednost od 20 °C).

Kako izvršiti đubrenje i zaštitu zemljišta leti

Ako baš želite da đubrite po vrelom vremenu, obavezno zalijte biljke pre nanošenja đubriva (da spustite temperaturu zemljišta ispod 20 °C), a zatim ponovo nakon nanošenja. Ako koristite granulirano đubrivo, neka to bude osmokot sa dugim periodom otpuštanja hraniva, ono ne bi trebalo da dodiruje listove. Nikada ne nanosite đubrivo ako je biljka pod stresom zbog vrućine ili suše.

Malčiranje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje biljke tokom leta. Može da stabilizuje temperaturu zemljišta, zadrži vlagu, a prirodni malč će se razgraditi i obogatiti zemljište.