Objavljeno

Rezidba kajsije

rezidba-kajsijeRezidba voćaka kajsije je veoma važna agrotenička mera od koje zavisi uspešnost bavljenja voćarskom proizvodnjom. U većini slučajeva ovoj agrotehničkoj meri se ne poklanja dovoljno pažnje. Čest je slučaj da se ova mera uopšte ne primjenjuje u voćnjaku, da se izvodi nestručno, ili tek ”reda radi”, tako da efekti koji treba da se ostvare rezidbom izostaju. Neredovna rodnost kod kajsije (a i drugih voćnih vrsta) uzrokovana osetljivošću reproduktivnih organa prema zimskim i prolećnim temperaturama, sklonošću alternativnom rađanju usled obilnog plodonošenja i iscrpljivanja u povoljnim godinama, kao i preveremnom izumiranju stabla dovelo je do toga jer se ne primenjuju pravilno agrotehničke mere među kojima je i rezidba.
Utvrđeno je da se pravilnom rezidbom (uz pravilnu ishranu, navodnjavanje i zaštitu) može znatno uticati na redovnu i povećanu rodnost, kao i sveukupnu rentabilnost kasnije.

Rezidba kajsije vrši se u tri vremenska roka:

 1. u rano proleće – prolećna rezidba
 2. krajem maja i početkom juna – rana letnja rezidba
 3. krajem jula i početkom avgusta – letnja rezidba

Prolećna rezidba kajsije

Prolećna rezidba izvodi se neposredno pred cvetanje. prolecnja-rezidba-kajsije
Cilj je da se izbegne hladan period i mogućnost infekcije patogenima. Ovom rezidbom proređuju se mlade skeletne i poluskeletne grane (ne starije od pet godina), koje zgušnjavaju krošnju ili se prekraćuju na potrebnu dužinu kako bi se održao pravilan oblik krune i omogućilo slobodno kretanje mehanizacije u zasadu. Količina odstranjenih grana ne treba da bude veća od 20% godišnje.

Rana letnja rezidba kajsije

Rana letnja rezidba izvodi se od 20. maja do 20. juna uz napomenu da zavisi od godine, uslova gajenja i sorte. letnja-rezidba-kajsije
Ovom rezidbom se prekraćuju bujniji mladari na polovinu do trećinu. Na tako prekraćenim mladarima umesto jednog produžetka izrastu tri do pet mešovitih prevremenih grana, obilno graniranih cvetnih pupoljaka.

Ovom letnjom rezidbom kajsija dobija veći broj cvetnih pupoljaka u kruni, veća otpornost na niske temperature u toku zime i odlaganje fenofaze cvetanja za 3-7 dana. Na stablima gde je urađena ovakva rezidba interval cvetanja je duži, tako da se rizik od izmrzavanja svih cvetova smanjuje. Mladari koji se ne skraćuju razvijaju se u dužinu i na njima se formiraju znatno manji broj cvetnih pupoljaka i uglavnom pri vrhu kao mešovite rodne grančice. Ukoliko se rana letnja rezidba obavi kasno ne daje željeni rezultat.

Letnja rezidba kajsije

Letnja rezidba izvodi se posle berbe od polovine jula pa do polovine avgusta. Ovom rezidbom uklanjaju se osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvetljenost, smanjuje transpiraciona površina i znatno povećava fiziološka aktivnost ostalih grana i listova u kruni.
Ukoliko se dobro izvede letnja rezidba smanjiće se obim prolećne rezidbe sledeće godine. Rane stvorene ovom rezidbom do kraja vegetacije zarašćuju jer je kambijalna aktivnost u tom periodu (jul-avgust) intenzivna, pa je mogućnost zaraze bolestima znatno smanjena. Poželjno je da se posle završene rezidbe kajsija obavi jedno zaštitno prskanje fungicidima (Melpreks S-65 ili Benlejt S-50).

Kombinacijom ovih rezidbi kod voćaka – kajsija u rodu, obrazuju se sve vrste rodnih grana sa velikim brojem cvetnih pupoljaka, a time i rodna površina krune, cvetni pupoljci su otporniji prema niskim temperaturama, fenofaza cvetanja se produžava, a sve to značajno utiče na povećanu rodnost i bolji kvalitet.

Voćne sadnice KAJSIJE

37 mišljenja na „Rezidba kajsije

 1. Pozdrav, vrlo koristan članak, kada počnem rezidbu javiću se ako budem imao dodatna pitanja 🙂

  1. Nema problema, vrlo rado ćemo Vam pokušati pomoći savetom (ili savetima) 🙂

 2. Imam jedno pitanje zašto je list kod kajsije počeo da žuti u punom rodu. Hvala unapred

  1. Verovatno nedostaju neki mikro ili makro elementi u zemljištu. Treba oprskati nečim da se pospeši fotosinteza i da se dodaju mikro i makro elementi u zemljištu u vidu prihrane. To možete kupiti u poljoprivrednoj apoteci.

 3. Poštovani imam pitanje vezano za rezidbu posle berbe. Čitao sam vaš članak o rezidbi kajsije koji je jako lepo napisan. Sve pohvale. Jedan prijatelj me savetuje da ne režemo kajsiju pre 15. Avgusta, navodno njegovo objašnjenje je što ako to uradimo početkom avgusta kada je vegetacija jos aktivna biljke ce potrošiti dosta energije i sokova za zarastanje rana od rezidbe i navodno na proleće kada krene vegetacija neće imati intenzivan razvoj i ekspresiju na pupoljcima. Molim vas pojasnite da li je to baš tako. Hvala veliko unapred.

  1. Rezidba se vrši posle berbe, od polovine jula pa do polovine avgusta. Ovom rezidbom se uklanjaju osušene i polomljene grane, bez obzira na starost, bilo da je do sušenja došlo usled mehaničkih povreda, lomljenja ili je patogen uzrok oštećenja. Odstranjuju se i suvišne grane koje zagušuju krunu, čime se povećava osvetljenost, smanjuje transpiraciona površina i znatno povećava fiziološka aktivnost ostalih grana i listova u kruni. Dobro izvedena letnja rezidba smanjuje obim osnovne prolećne rezidbe sledeće godine.
   Rane stvorene ovom rezidbom do kraja vegetacije dobro zarastaju, jer je kambijalna aktivnost u periodu jul-avgust intenzivna, tako da je mogućnost infekcije uzrocima bolesti znatno smanjena. Radi predostrožnosti, preseke veće od dva centimetra treba premazati kalem-voskom ili običnom belom farbom. Poželjno je da se posle završene rezidbe uradi jedno zaštitno prskanje fungicidima.

 4. Da li je kasno sad da se oreže kajsija? Hvala

  1. Kasno je sada (06.09.2017.), rezidba se vrši odmah nakon berbe i uklanjaju se polomljene i oštećene grane, kao i vodopije. Sad je kasno da se izvrši rezidba, pa je najbolje sačekati proleće.

 5. Kajsijama je sedma godina. Do sada ih nismo orezivali. Rešili o da se više posvetimo voću. Kada da krenemo sa prvim orezivanjem. Pretpostavljam da smo za ovu jesenju rezidbu zakasnili. Hvala Vam.

  1. Poštovana Jasmina, sada je kasno za rezidbu (03.10.2017), prva rezidba vrši se u proleće, a ostale informacije možete pronaći u ovom članku: Jesenji radovi u voćnjaku. Možete napraviti prskanje bakarnim preparatima (ako još niste) kako bi izvršili dezinfekciju i pripremili stabla za fazu mirovanja. Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabla opadne 50-60% lisne mase.

 6. Kajsiji žuti list kada nedostaje gvožđe. Treba proveriti. Ima tečne prihrane mislim da je preparat francuske proizvodnje. Hvala na lepom članku! Dragana

 7. Savet jedan i nesekirajte se, rod ce biti ekstra.
  Prilikom prvog prskanja kada krene cvetanje (10-15%) poprskajte kubikom plus i obavezno dodajte u prskalici borovu smolu (2,5dcl kosta oko 450rsd) a kada zavrsi cvetanje i plod bude velicine lesnika kupite djubrivo (zove se Yara, cena za 1kg kosta oko 500rsda i razmutite u buretu od 100l) i svakoj vocki dajte oko 10l to ponovite 2-3 puta u razmaku ok 20dana. Lisce ce da bude modro zeleno do sredine septembra a sto je najvaznije plodovi ce biti krupni i slatki.

  1. Gde se može nabaviti preparat borova smola?

   1. Poštovani Željko pogledajte u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama.

  2. Pokusao sam da nadjem na internetu Yara1 djubrivo, mozda je pod nekim drugim imenom. U katalogu Yara ne postoji Yara1.

 8. Jelena citajuci Vase odgovore iznenadjen sam koliko vi to dobro radite. Svaka cast.

  1. Hvala Vam na pohvali! Trudim(o) se pomoći našim kupcima korisnim savetima. 🙂

 9. Poštovana Jelena. Da li je rano da se kajsije orežu do kraja februara? Hvala unapred.

  1. Poštovani,
   sama rezidba zavisi od godine do godine ali je svakako ove rano. Prolećna rezidba izvodi se neposredno pred cvetanje, zbog toga je jako bitno da znate koju sortu kajsije imate tj. da li su kasno cvetne ili rane kajsije. Na osnovu toga ćete znati kad je pravo vreme da ih orežete.

 10. Jesenas sam podigao zasad kajsije, sljive i japanske kruske sa vasim sadnicama.
  Postavljam kap po kap navodnjavanje pa bih voleo da mi kazete koja prihrana i u kom intenzitetu bi bila dobra za prvu godinu. Naravno preko sistema zalivanja.

  Hvala!!!

  1. Poštovani,
   pre same prihrane treba uraditi analitu zemljišta kako bi se videlo koji mikro i makro nutrijenti nedostaju, a vama su neophodni. Prihranu je takođe potrebno obaviti u skladu sa trenutnim razvojem biljaka i njihovim potrebama za specifičnim nutrijentima. Sa svim tim parametrima ćete u najbližoj poljoprivrednoj apoteci dobiti preparat koji vam je potreban.

 11. Obrezao sam kajsije 11- marta da li je to rano?

  1. Poštovani kasjsija se prvi put reže neposredno pred cvetanje, a tačno vreme zavisi od godine, kao i od mesta gde ste posadili tj. geografskog položja jer negde vegetacija krene ranije, a negde malo kasnije.

 12. Treca godina, nema ploda, da li se mora kalemiti (Banja, topola-atandjelovac)

  1. Poštovani,
   kao što znate i divlje rodi ali nešto kasnije. Kalemljene sadnice rode u 3-4 godini, a divlje tj. iz semena prorode dosta kasnije. Ukoliko imate divlju sadnicu poželjno je na nju nakalemiti neku domaću sortu prilagodjenu vašem podneblju.

 13. Pročitao sam Vaš savet za đubrenje Yara đubrivom. Interesuje me koliko Yare se razmuti na 100 litara i koje vrste Yare đubriva? Hvala unapred Voja.

  1. Poštovani,
   postoje razne vrste Yara djubriva te je najbolje pitati direktno zaštitare bilja u poljoporvrednoj apoteci kako bi dobili tačne upute. Yara djubrivo se može primenjivati folijarno, preko sistema kap po kap ili direko u zemljište, a koncentracija i odnos vode i djubriva zavisi od proizvodjača. Na svakom pakovanju morate imati upustvo za upotrebu koje zavisi od vrste yare kao i od vrste voća (jabučasto, jezgričavo, jagodasto, vinova loza,…).

 14. Postovana Jelena .
  Zanima me kako zalivati kajsije u letnjem periodu.
  Zasad je star jednu godinu.

  1. Poštovani,
   zalivanje voćnih sadnica zavisi od količine padavina, temeprature, kao i od tipa zemljišta pa vam mi ne možemo reci koliko treba da zalivate. Ukoliko je sušna godina ili visoke dnevne temperature tokom leta potrebno je češće zalivati, a ukoliko je kišna manje.

 15. Pošovanje gospođo Ševar,
  pošto sam amater i nisam u materiji pa bih želeo da malo pojasnite prolećno
  orezivanje kajsije. Naime, vi kažete u proleće pred cvetanje, šta to znači?
  da li pupuljci nabubre onako crveni, pred faza belih balona ili faza belih balona
  a da se cvet još nije otvorio.
  Svako dobro i pozdrav

  1. Poštovani,
   prolećna rezidba izvodi se u periodu kretanja vegetacije pa do početka cvetanja. Ovom rezidbom proređuju se mlade i poluskeletne grane koje se ukrštaju i zagušuju krunu, zatim polomljene i grane koje smetaju pri obradi.

   Količina odstranjenih grana ne sme biti veća od 15-20%. Ovakvom rezidbom aktiviraju se spavajući pupoljci, iz kojih se razvija veliki broj mešovitih grana ili vodopija, koje se kraćenjem u maju-junu prevode u prevremene grane.

   Dakle, cilj ove rezidbe jeste podmlađivanje rodnih površina odnosno, postepeno obnavljanje rodnih elemenata starih stabala u rodu, sprečavanje ogoljavanja grana čime se postiže veća i stabilnija rodnost. Veće preseke treba dezinfikovati i premazati kalem voskom ili fitobalzamom (kambisan).

 16. Poštovana gospođo Ševar. Kajsija nije rezana, prošla je faza cvetanja i stabla su prepuna roda. Dali postoji neka agrotehnička mera, u cilju poboljšanja kvaliteta i krupnoće ploda? Hvala.

  1. Proređivanje plodova je pomotehnička mera koja predstavlja dopunu rezidbe kojom se reguliše rodnost voćaka. Izvodi se uglavnom kod stabala koja su preopterećena rodom, a u cilju poboljšanja krupnoće i kvaliteta ploda.

   U povoljnim uslovima kajsija se odlikuje visokim stepenom zametanja plodova od 60-80%. Ovako obilno zametanje iscrpljuje voćku, što se negativno odražava na vegetativni rast, ujednačenost sazrevanja, krupnoću i kvalitet plodova. Preobilna rodnost utiče na slabije diferenciranja cvetnih pupoljaka za rod u narednoj godini, što dovodi do alternativnog rađanja voćaka naročito u delovima slabije ishrane i velike suše.

 17. postovanje
  da li treba mlade sadnice prekratiti na 1m {kajsija}
  ima savrsen oblik pa mi je zao skracivati ,usadjena pre mesec dana ali nema jos ni jedan list pa nisam siguran da li se primila lp

  1. Poštovani,
   ukoliko ste kupili duplo kalemljenu kajsiju kod nje se skraćuju samo grane, a ukoliko ste kupili kajsiju kalemljenu direktno na podlozi morate je prekratiti na 1m kako bi se na tom mestu formirala krošnja.

   1. Zdravo
    Imam kajsiju iza kuce koja nikad nije orezivana i bas se rasirila i sada je ponela mnogo roda. Dali smem i do koje mere da joj posle berbe skratim stare grane a da je ne ugrozim?
    Krosnja je trenutno precnika 5m a smanjio bih je na 2.5m

    1. Poštovani,
     nakon berbe uklanjaju se osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvetljenost, a sa ciljem dobijanja provetrene i osunčane krošnje.
     Skraćivanje grana se vrši u cvetanju u prvoj rezidbi kajsija, ali to kao će se prekratiti i koliko zavisi od same krošnje. Rezidba je dosta specifična i za svako stablo drugačija jer zavisi od krošnje pa je nezahvalno o tome pisati već je najbolje na licu mesta ko je stručan da vam pokaže i objasni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *