Objavljeno 50 komentara

Rezidba kajsije

rezidba-kajsijeRezidba voćaka kajsije je veoma važna agrotenička mera od koje zavisi uspešnost bavljenja voćarskom proizvodnjom. U većini slučajeva ovoj agrotehničkoj meri se ne poklanja dovoljno pažnje. Čest je slučaj da se ova mera uopšte ne primjenjuje u voćnjaku, da se izvodi nestručno, ili tek ”reda radi”, tako da efekti koji treba da se ostvare rezidbom izostaju. Neredovna rodnost kod kajsije (a i drugih voćnih vrsta) uzrokovana osetljivošću reproduktivnih organa prema zimskim i prolećnim temperaturama, sklonošću alternativnom rađanju usled obilnog plodonošenja i iscrpljivanja u povoljnim godinama, kao i preveremnom izumiranju stabla dovelo je do toga jer se ne primenjuju pravilno agrotehničke mere među kojima je i rezidba.
Utvrđeno je da se pravilnom rezidbom (uz pravilnu ishranu, navodnjavanje i zaštitu) može znatno uticati na redovnu i povećanu rodnost, kao i sveukupnu rentabilnost kasnije.

Rezidba kajsije vrši se u tri vremenska roka:

 1. u rano proleće – prolećna rezidba
 2. krajem maja i početkom juna – rana letnja rezidba
 3. krajem jula i početkom avgusta – letnja rezidba

Prolećna rezidba kajsije

Prolećna rezidba izvodi se neposredno pred cvetanje. prolecnja-rezidba-kajsije
Cilj je da se izbegne hladan period i mogućnost infekcije patogenima. Ovom rezidbom proređuju se mlade skeletne i poluskeletne grane (ne starije od pet godina), koje zgušnjavaju krošnju ili se prekraćuju na potrebnu dužinu kako bi se održao pravilan oblik krune i omogućilo slobodno kretanje mehanizacije u zasadu. Količina odstranjenih grana ne treba da bude veća od 20% godišnje.

Rana letnja rezidba kajsije

Rana letnja rezidba izvodi se od 20. maja do 20. juna uz napomenu da zavisi od godine, uslova gajenja i sorte. letnja-rezidba-kajsije
Ovom rezidbom se prekraćuju bujniji mladari na polovinu do trećinu. Na tako prekraćenim mladarima umesto jednog produžetka izrastu tri do pet mešovitih prevremenih grana, obilno graniranih cvetnih pupoljaka.

Ovom letnjom rezidbom kajsija dobija veći broj cvetnih pupoljaka u kruni, veća otpornost na niske temperature u toku zime i odlaganje fenofaze cvetanja za 3-7 dana. Na stablima gde je urađena ovakva rezidba interval cvetanja je duži, tako da se rizik od izmrzavanja svih cvetova smanjuje. Mladari koji se ne skraćuju razvijaju se u dužinu i na njima se formiraju znatno manji broj cvetnih pupoljaka i uglavnom pri vrhu kao mešovite rodne grančice. Ukoliko se rana letnja rezidba obavi kasno ne daje željeni rezultat.

Letnja rezidba kajsije

Letnja rezidba izvodi se posle berbe od polovine jula pa do polovine avgusta. Ovom rezidbom uklanjaju se osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvetljenost, smanjuje transpiraciona površina i znatno povećava fiziološka aktivnost ostalih grana i listova u kruni.
Ukoliko se dobro izvede letnja rezidba smanjiće se obim prolećne rezidbe sledeće godine. Rane stvorene ovom rezidbom do kraja vegetacije zarašćuju jer je kambijalna aktivnost u tom periodu (jul-avgust) intenzivna, pa je mogućnost zaraze bolestima znatno smanjena. Poželjno je da se posle završene rezidbe kajsija obavi jedno zaštitno prskanje fungicidima (Melpreks S-65 ili Benlejt S-50).

Kombinacijom ovih rezidbi kod voćaka – kajsija u rodu, obrazuju se sve vrste rodnih grana sa velikim brojem cvetnih pupoljaka, a time i rodna površina krune, cvetni pupoljci su otporniji prema niskim temperaturama, fenofaza cvetanja se produžava, a sve to značajno utiče na povećanu rodnost i bolji kvalitet.

Voćne sadnice KAJSIJE

50 komentara o „Rezidba kajsije

 1. Pozdrav, vrlo koristan članak, kada počnem rezidbu javiću se ako budem imao dodatna pitanja 🙂

  1. Nema problema, vrlo rado ćemo Vam pokušati pomoći savetom (ili savetima) 🙂

 2. Imam jedno pitanje zašto je list kod kajsije počeo da žuti u punom rodu. Hvala unapred

  1. Verovatno nedostaju neki mikro ili makro elementi u zemljištu. Treba oprskati nečim da se pospeši fotosinteza i da se dodaju mikro i makro elementi u zemljištu u vidu prihrane. To možete kupiti u poljoprivrednoj apoteci.

 3. Poštovani imam pitanje vezano za rezidbu posle berbe. Čitao sam vaš članak o rezidbi kajsije koji je jako lepo napisan. Sve pohvale. Jedan prijatelj me savetuje da ne režemo kajsiju pre 15. Avgusta, navodno njegovo objašnjenje je što ako to uradimo početkom avgusta kada je vegetacija jos aktivna biljke ce potrošiti dosta energije i sokova za zarastanje rana od rezidbe i navodno na proleće kada krene vegetacija neće imati intenzivan razvoj i ekspresiju na pupoljcima. Molim vas pojasnite da li je to baš tako. Hvala veliko unapred.

  1. Rezidba se vrši posle berbe, od polovine jula pa do polovine avgusta. Ovom rezidbom se uklanjaju osušene i polomljene grane, bez obzira na starost, bilo da je do sušenja došlo usled mehaničkih povreda, lomljenja ili je patogen uzrok oštećenja. Odstranjuju se i suvišne grane koje zagušuju krunu, čime se povećava osvetljenost, smanjuje transpiraciona površina i znatno povećava fiziološka aktivnost ostalih grana i listova u kruni. Dobro izvedena letnja rezidba smanjuje obim osnovne prolećne rezidbe sledeće godine.
   Rane stvorene ovom rezidbom do kraja vegetacije dobro zarastaju, jer je kambijalna aktivnost u periodu jul-avgust intenzivna, tako da je mogućnost infekcije uzrocima bolesti znatno smanjena. Radi predostrožnosti, preseke veće od dva centimetra treba premazati kalem-voskom ili običnom belom farbom. Poželjno je da se posle završene rezidbe uradi jedno zaštitno prskanje fungicidima.

 4. Da li je kasno sad da se oreže kajsija? Hvala

  1. Kasno je sada (06.09.2017.), rezidba se vrši odmah nakon berbe i uklanjaju se polomljene i oštećene grane, kao i vodopije. Sad je kasno da se izvrši rezidba, pa je najbolje sačekati proleće.

 5. Kajsijama je sedma godina. Do sada ih nismo orezivali. Rešili o da se više posvetimo voću. Kada da krenemo sa prvim orezivanjem. Pretpostavljam da smo za ovu jesenju rezidbu zakasnili. Hvala Vam.

  1. Poštovana Jasmina, sada je kasno za rezidbu (03.10.2017), prva rezidba vrši se u proleće, a ostale informacije možete pronaći u ovom članku: Jesenji radovi u voćnjaku. Možete napraviti prskanje bakarnim preparatima (ako još niste) kako bi izvršili dezinfekciju i pripremili stabla za fazu mirovanja. Najbolje vreme za tretiranje je kada sa stabla opadne 50-60% lisne mase.

   1. Zdravo! Možete li mi reći kako se orezuje odraslo drvo? Šta tačno treba odrezati?

    1. Poštovani,
     u opisu teksta imate lepo objasnjeno kad se šta prekraćuje konkretno kod kajsije. Ne možemo vam mi na ovaj način reći kako ćete vi orezati vašu krošnju jer sve zavisi od načina formiranja krune, vrste voća i kako je do sad rezana, a to može samo da ustanovi stručno lice na licu mesta.

 6. Kajsiji žuti list kada nedostaje gvožđe. Treba proveriti. Ima tečne prihrane mislim da je preparat francuske proizvodnje. Hvala na lepom članku! Dragana

 7. Savet jedan i nesekirajte se, rod ce biti ekstra.
  Prilikom prvog prskanja kada krene cvetanje (10-15%) poprskajte kubikom plus i obavezno dodajte u prskalici borovu smolu (2,5dcl kosta oko 450rsd) a kada zavrsi cvetanje i plod bude velicine lesnika kupite djubrivo (zove se Yara, cena za 1kg kosta oko 500rsda i razmutite u buretu od 100l) i svakoj vocki dajte oko 10l to ponovite 2-3 puta u razmaku ok 20dana. Lisce ce da bude modro zeleno do sredine septembra a sto je najvaznije plodovi ce biti krupni i slatki.

  1. Gde se može nabaviti preparat borova smola?

   1. Poštovani Željko pogledajte u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama.

  2. Pokusao sam da nadjem na internetu Yara1 djubrivo, mozda je pod nekim drugim imenom. U katalogu Yara ne postoji Yara1.

 8. Jelena citajuci Vase odgovore iznenadjen sam koliko vi to dobro radite. Svaka cast.

  1. Hvala Vam na pohvali! Trudim(o) se pomoći našim kupcima korisnim savetima. 🙂

 9. Poštovana Jelena. Da li je rano da se kajsije orežu do kraja februara? Hvala unapred.

  1. Poštovani,
   sama rezidba zavisi od godine do godine ali je svakako ove rano. Prolećna rezidba izvodi se neposredno pred cvetanje, zbog toga je jako bitno da znate koju sortu kajsije imate tj. da li su kasno cvetne ili rane kajsije. Na osnovu toga ćete znati kad je pravo vreme da ih orežete.

 10. Jesenas sam podigao zasad kajsije, sljive i japanske kruske sa vasim sadnicama.
  Postavljam kap po kap navodnjavanje pa bih voleo da mi kazete koja prihrana i u kom intenzitetu bi bila dobra za prvu godinu. Naravno preko sistema zalivanja.

  Hvala!!!

  1. Poštovani,
   pre same prihrane treba uraditi analitu zemljišta kako bi se videlo koji mikro i makro nutrijenti nedostaju, a vama su neophodni. Prihranu je takođe potrebno obaviti u skladu sa trenutnim razvojem biljaka i njihovim potrebama za specifičnim nutrijentima. Sa svim tim parametrima ćete u najbližoj poljoprivrednoj apoteci dobiti preparat koji vam je potreban.

 11. Obrezao sam kajsije 11- marta da li je to rano?

  1. Poštovani kasjsija se prvi put reže neposredno pred cvetanje, a tačno vreme zavisi od godine, kao i od mesta gde ste posadili tj. geografskog položja jer negde vegetacija krene ranije, a negde malo kasnije.

 12. Поштовани,
  Ваш чланак је врло занимљив, али имам проблем, нигде не може да се нађе препоручени фунгициди (Melpreks S-65 ili Benlejt S-50), можете ли молим вас написати која активна материја је у наведеним фунгицидима?
  Што се Николиног коментара(савета) тиче, написаног 31.10.2017. у вези додавања борове смоле, можете ли мало прецизније да напишете у којој концентрацији се додаје борова смола на рецимо 10 л воде.
  У вези Yara ђубрива, можете ли написати о којој формулацији је реч, јер Yara производи разичите формулације и све је изузетно квалитетно.
  Велико хвала!

 13. Treca godina, nema ploda, da li se mora kalemiti (Banja, topola-atandjelovac)

  1. Poštovani,
   kao što znate i divlje rodi ali nešto kasnije. Kalemljene sadnice rode u 3-4 godini, a divlje tj. iz semena prorode dosta kasnije. Ukoliko imate divlju sadnicu poželjno je na nju nakalemiti neku domaću sortu prilagodjenu vašem podneblju.

 14. Pročitao sam Vaš savet za đubrenje Yara đubrivom. Interesuje me koliko Yare se razmuti na 100 litara i koje vrste Yare đubriva? Hvala unapred Voja.

  1. Poštovani,
   postoje razne vrste Yara djubriva te je najbolje pitati direktno zaštitare bilja u poljoporvrednoj apoteci kako bi dobili tačne upute. Yara djubrivo se može primenjivati folijarno, preko sistema kap po kap ili direko u zemljište, a koncentracija i odnos vode i djubriva zavisi od proizvodjača. Na svakom pakovanju morate imati upustvo za upotrebu koje zavisi od vrste yare kao i od vrste voća (jabučasto, jezgričavo, jagodasto, vinova loza,…).

 15. Postovana Jelena .
  Zanima me kako zalivati kajsije u letnjem periodu.
  Zasad je star jednu godinu.

  1. Poštovani,
   zalivanje voćnih sadnica zavisi od količine padavina, temeprature, kao i od tipa zemljišta pa vam mi ne možemo reci koliko treba da zalivate. Ukoliko je sušna godina ili visoke dnevne temperature tokom leta potrebno je češće zalivati, a ukoliko je kišna manje.

 16. Poštovani, imam kajsiju staru pet godina. Prve tri godine sam je orezivao a zadnje dve nisam. Sada imam ukupno sest grana u kruni ali su visoke preko pet metara. Za koliko je potrebno da ih skratim? Napominjem da se tek posle cetvrtog metra visine grane racvaju. Vec dva puta je jako lepo rodila, u pitanju je rana sorta. Hvala na odgovoru 🙂

 17. Zdravo… Orezao sam kajsiju 1. marta, skratio sam neke grane koje su bile dugacke. Kajsije sam sadio prosle jeseni. Zanima me da li moze da im naskodi ova rezidba posto sam cuo da stabla mogu da se osuse, i da sam trebao da ih krojim u avgustu?

 18. Pošovanje gospođo Ševar,
  pošto sam amater i nisam u materiji pa bih želeo da malo pojasnite prolećno
  orezivanje kajsije. Naime, vi kažete u proleće pred cvetanje, šta to znači?
  da li pupuljci nabubre onako crveni, pred faza belih balona ili faza belih balona
  a da se cvet još nije otvorio.
  Svako dobro i pozdrav

  1. Poštovani,
   prolećna rezidba izvodi se u periodu kretanja vegetacije pa do početka cvetanja. Ovom rezidbom proređuju se mlade i poluskeletne grane koje se ukrštaju i zagušuju krunu, zatim polomljene i grane koje smetaju pri obradi.

   Količina odstranjenih grana ne sme biti veća od 15-20%. Ovakvom rezidbom aktiviraju se spavajući pupoljci, iz kojih se razvija veliki broj mešovitih grana ili vodopija, koje se kraćenjem u maju-junu prevode u prevremene grane.

   Dakle, cilj ove rezidbe jeste podmlađivanje rodnih površina odnosno, postepeno obnavljanje rodnih elemenata starih stabala u rodu, sprečavanje ogoljavanja grana čime se postiže veća i stabilnija rodnost. Veće preseke treba dezinfikovati i premazati kalem voskom ili fitobalzamom (kambisan).

 19. Zdravo svima,
  krenuo sam da se bavim vocarstvom iako neznam skoro nista o odrzavanju.
  Trenutno imam preko 5000 stabala kajsija, u 3 godini je oko 2000 stabala.
  Radjena je rezidba uvek kako su rekli iz rasadnika oni su dolazili.
  Medjutim upravo sada skoro sve kajsije su pustile neke grane oni kazu Vodopije od zadnje rezidbe one su porasle ceo metar i na vrhu tih grana ima pupoljaka prepuni su.
  Zvao sam, pitao sam ih oni u rasadnik kazu cekaj prvo da se prska pa onda da se rezu.
  Sta da radim neznam.

 20. Poštovana gospođo Ševar. Kajsija nije rezana, prošla je faza cvetanja i stabla su prepuna roda. Dali postoji neka agrotehnička mera, u cilju poboljšanja kvaliteta i krupnoće ploda? Hvala.

  1. Proređivanje plodova je pomotehnička mera koja predstavlja dopunu rezidbe kojom se reguliše rodnost voćaka. Izvodi se uglavnom kod stabala koja su preopterećena rodom, a u cilju poboljšanja krupnoće i kvaliteta ploda.

   U povoljnim uslovima kajsija se odlikuje visokim stepenom zametanja plodova od 60-80%. Ovako obilno zametanje iscrpljuje voćku, što se negativno odražava na vegetativni rast, ujednačenost sazrevanja, krupnoću i kvalitet plodova. Preobilna rodnost utiče na slabije diferenciranja cvetnih pupoljaka za rod u narednoj godini, što dovodi do alternativnog rađanja voćaka naročito u delovima slabije ishrane i velike suše.

 21. postovanje
  da li treba mlade sadnice prekratiti na 1m {kajsija}
  ima savrsen oblik pa mi je zao skracivati ,usadjena pre mesec dana ali nema jos ni jedan list pa nisam siguran da li se primila lp

  1. Poštovani,
   ukoliko ste kupili duplo kalemljenu kajsiju kod nje se skraćuju samo grane, a ukoliko ste kupili kajsiju kalemljenu direktno na podlozi morate je prekratiti na 1m kako bi se na tom mestu formirala krošnja.

   1. Zdravo
    Imam kajsiju iza kuce koja nikad nije orezivana i bas se rasirila i sada je ponela mnogo roda. Dali smem i do koje mere da joj posle berbe skratim stare grane a da je ne ugrozim?
    Krosnja je trenutno precnika 5m a smanjio bih je na 2.5m

    1. Poštovani,
     nakon berbe uklanjaju se osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvetljenost, a sa ciljem dobijanja provetrene i osunčane krošnje.
     Skraćivanje grana se vrši u cvetanju u prvoj rezidbi kajsija, ali to kao će se prekratiti i koliko zavisi od same krošnje. Rezidba je dosta specifična i za svako stablo drugačija jer zavisi od krošnje pa je nezahvalno o tome pisati već je najbolje na licu mesta ko je stručan da vam pokaže i objasni.

 22. Poštovana,
  Ovih dana planiram da uradim zelenu rezidbu kajsije (završena je berba), pa me interesuje koji fungicid konkretno da koristim za prskanje nakon rezidbe. Molim vas za naziv jednog koji je najpogodniji po vašem mišljenju, a koji je zastupljen na tržištu, i eventualno još neki alternativni ako ovog ne nađem.
  I da li Vam je poznato, da li je u ovu svrhu preporučljivo prskanje kajsije sa bordovskom čorbom (Galenika fitofarmacija), i ako jeste da li je to u koncentraciji u kojoj se prska i vinova loza (2,5%)

 23. Poštovanje Jelena, čitam vaše savete, pa bih i ja da Vas pitam nešto vezano za moje kajsije. Jednogodišnje kajsije su u pitanju, koje su jako lepo krenule i razgranale se, nisam ih orezao u prvoj polovini avgusta, jer su me savetovali da to uradim u februaru ili martu, pre nego što krenu. Samo je uradjeno proredjivanje krošnje na 4-5 grana, koje nisu skraćivane na 2/3. Da li bi trebao sada da ih orezujem ili da to radim u februaru, ili vec nekom drugom mesecu? Hvala unapred!

  1. Poštovani,
   Orezivanje kajsija u avgustu mesecu tj. nakon berbe se vrši kako bi se uklonile osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvetljenost, smanjuje transpiraciona površina i znatno povećava fiziološka aktivnost ostalih grana i listova u kruni.
   Prolećna rezidba izvodi se neposredno pred cvetanje i ovom rezidbom proređuju se mlade skeletne i grane ne starije od pet godina, koje zgušnjavaju krošnju ili se prekraćuju na potrebnu dužinu kako bi se održao pravilan oblik krune i omogućilo slobodno kretanje mehanizacije u zasadu.
   Ranom letnjom rezidbom se prekraćuju bujniji mladari na polovinu do trećinu. Na tako prekraćenim mladarima umesto jednog produžetka izrastu tri do pet mešovitih prevremenih grana, obilno graniranih cvetnih pupoljaka.

 24. Poštovanje.
  Na proleće sam sadio kajsije, podloga vin. breskva, razmak 3*4, ručna obrada. Nisam ih prekratio po visini pa bih to učinio sada, da li je pravo vreme?
  Hteo bih da krošnja bude što niža, koji mi uzgojni oblik preporučujete?

  1. Poštovani,
   mi se bavimo proizvodnjom kasjije direktno na podlozi dzanarike ili na posredniku (džanarika + stenlej) i nismo se susretali sa kalemljenjem kajsije na breskvi. Shodno tome možemo vam samo reći da se posadjena sadnica mora obavezno prekratiti na visinu na kojoj želimo da formiramo krošnju. Pošto to niste uradili, nemojte ni sad već sačekajte proleće i pred početak vegetacije prektatite na željeni visinu, ali taj propust koji ste napravili ima velike posledice koje će uticati na zakasnelo formiranje krune.

 25. Postovani,
  Imam kajsiju staru 15 godina mozda i vise na Kosmaju. Nikada nije rezana i dostigla je visinu oko 8 metara i sirina krosnje oko 6-7 metara. pre dve godine odlomilo deblo debljine oko 25 cm i duzine 5 metara sa puno ploda i pratecih grana. Interesuje me da li smem da skratim debla na pola kako bi se ona podmladila. Inace puna je roda svake druge godine. Mogu vam poslati i sliku samo mi recite na koji mail. Puno pozdrava i umaperd Vam se zahvaljuem na odgovoru. Zamolio bih odgovor i na mail ako je moguce.

  1. Poštovani,
   Nikako je ne treba premazati u debli vec treba izvršiti oštru rezidbu kako bi se grane podmladile. S’obzirom da je sadnica vec velika poželjno bi bilo da nađete neko stručno lice koje će to otežati i vama pokazati kako će te narednih godina otežati. Nažalost rezidbu voća je nezgodno obajsnjavati ovako vec je najbolje kad se vidi sama biljka kako bi se znalo šta treba otežati, a sta prekratiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *