Objavljeno 14 komentara

Šisandra

jagodasto-voce-sisandra-schisandra-chinensis
Šisandra – upoznajte novu izuzetno lekovitu puzavicu

Šisandra ili kako je drugi još nazivaju biljka koja leči je listopadna drvenasta puzavica koja vodi poreklo iz Kine. Veoma dekorativna voćna vrsta koja dostiže visinu do 10 m, a širinu 2-3 m. Jedna je od retkih voćnih vrsta koja se sadi u polusenci, a prava je egzotična biljka i predstavlja ukras u bašti i na okućnici.

Cvetovi se pojavljuju u maju-junu, belo-roze boje i izuzetno su mirisni. Plodovi su crvene bobice koje rastu u dugačkim grozdovima, a sazrevaju u avgustu. Kako kaže kineski naziv “wu-wei-zi” što znači biljka sa pet ukusa (sladak, kiseo, slan, gorak i ljut) govori o neobičnoj kombinaciji i nesvakidašnjem ukusu voća.

Osim što je izuzetno dekorativna i krasi vaš vrt Šisandra je vrsta koje se već dugo koristi i kao lek. Plodovi se mogu koristiti sveži i osušeni za pravljenje čaja, džemova, sokova i kompota. Lekovita svojstva imaju list i grančice koje se u Kini koriste za pravljenje čaja.

Plod Šisandre je jedan od najstarijih kineskih biljnih lekova koja se koristi za poboljšavanje zdravlja kože, podmlađivanje organizma, povećava životnu energiju (Qi), leči kašalj, infekciju, depresiju, nervozu, umor i nesanicu. Bobice se koriste za lečenje, plućnih i bubrežnih bolesti, izbacivanje viška sluzi, otklanjanje aritmije srca, ublažavanje preteranog znojenja, kao i u lečenju mokraćnog i reproduktivnog sistema.

Šisandra-plodovi
Šisandra plodovi – crvene bobice koje rastu u dugačkim grozdovima
Šisandra
Šisandra plodovi – sazrevaju u avgustu

U današnjoj prirodnoj medicini Šisandra ima široku primenu:

 • kao adaptogen – njeno korišćenje kao tonika za podmlađivanje organizma u tradicionalnoj kineskoj medicini dovelo je do opsežnih istraživanja, uglavnom u bivšem Sovjetskom Savezu, gde je definsana kao „adaptogen“. Adaptogeni su stvari koje jačaju nespecifičnu otpornost tela na fizičke, hemijske i biološke stresove. Šisandra je poznata po svojem stimulirajućem učinku na nervni sistem bez efekta uzbuđenja kao kod amfetamina ili kofeina. Što je veći stupanj iscrpljenosti veći je stimulirajući učinak.
 • protiv umora – laboratorijska ispitivanja pokazuju da Šisandra može poboljšati radni učinak, povećati snagu i smanjiti umor, isto tako povećava izdržljivost i brzinu i poboljšava koncentraciju. Ona stimuliše nervni sistem što dovodi do bržih i jačih refleksa.
 • za poboljšanje mentalnih funkcija – istraživanja pokazuju da Schisandra može povećati mentalnu učinkovitost kod ljudi: koncentraciju, finu koordinaciju, osjetljivost i izdržljivost kod zdravih mladih ljudi. Šisandra takođe povoljno djeluje i na vid i sluh, povećava vidno polje i poboljšava adaptaciju na tamu.
 • za povećanje imuniteta, za zaštitu i oporavak jetre – istraživanje je pokazalo da aktivna komponenta lignan koju sadrži Šisandrin plod spriječava upale, štiti jetru i stimilše imunološki sistem. Moderna kineska istraživanja pokazala su da Šisandra može pomoći i osobama s hepatitisom. U Kini, sirove Šisandrine bobice uveliko se koriste za lečenje progresivnih degeneracija jetre uzrokovanih hepatitisom ili hemijskim oštećenjima. Šisandra je cenjena kao tonik za celo telo jer jača i „oživljava“ brojne unutrašnje organe.

Naručite sadnice šisandre, uz isporuku brzom poštom: Šisandra (Schisandra chinensis)

14 komentara o „Šisandra

 1. Interesuje me da li imate sadnice sisandre? Koja je cena ? I kada je najbolji period da se one sade ? Pozdrav !

 2. Koja je cena sadnice kalemljenog drena hvala

  1. Poštovani, nećemo je imati za jesenju sadnju.

   1. Postovani,imam sisandru posadjen prije 2 godine na sjevernoj strani u dosta velikoj hladovini,ima samo malo jutarnjeg sunca.Lose napreduje.Odlucila sam ju presaditi na sjeverozapad uz željeznu ogradu visine tri metara.Zanima me da li u rupu smijem staviti gnoj ili ne i kakva joj zemlja treba Molim Vas za odgovor.Lijep pozdrav.

    1. Poštovani,
     Šisandra je voćna vrsta koja se sadi u polu senci, ali ne u potpunoj senci i u tome je ključ vašeg problema. Nema dovoljno svetlosti i ona ne može da napreduje. Poželjno je da je presadite na mesto sa malo više svetlosti,ali ne da je ima ceo dan jer će je spržiti.
     Prilikom presadjivanja možete dodati jako malo djubriva kako bi pospešili rast i razvoj biljke.

 3. Pozdrav
  Imate li sadnice sisandre i koja je cijena

  1. Poštovani,
   nažalost sadnice Šisandre nemamo na lageru.

 4. Postovana Jelena, kada ocekujete sadnice sisandre?

  1. Nažalost zbog trenutne situacije u zemlji izazvane korona virusom ne mozemo vam tačno reći kad cemo ponovo u ponudi imati sadnice šisandre.

 5. Kada cete imati nove sadnice?

  1. Prodaja sadnica počinje cim stane vegetacija i padne list. Obično to bude oko 15-tog novembra.

 6. imate li sada sadnice sisandre

  1. Poštovana,
   Sadnice za sadnice šišandre nas pozovite početkom novembra, kad kreće prodaja za jesenju sadnju.

   Srdačan pozdrav,
   rasadnik Ševar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *