Šisandra (Schisandra chinensis)

1,700 RSD

Latinski naziv: Schisandra chinensis

Listopadna drvenasta puzavica koja vodi poreklo iz Kine. Veoma dekorativna voćna vrsta koja dostiže visinu do 10 m, a širinu 2-3 m.
Šisandra zehteva dobro drenirana, bogata i vlažna zemljišta. Jedna je od retkih voćnih vrsta koja se sadi u polusenci, a prava je egzotična biljka i predstavlja ukras u bašti i na okućnici. Dobro podnosi zimu (izdržava i do -30°C), ali uz preporuku da se prve godine nakon sadnje štiti agril platnom. U proleće je poželjno dodavanje prirodnog (stajskog), a tokom vegetacije mineralnog djubriva. Otporna je na bolesti i štetočine.
Samooplodna vrsta sa izuzetno mirišljavim belo-rozim cvetovima koji se pojavljuju u maju-junu. Plodovi su crvene bobice koje rastu u dugačkim grozdovima, a sazrevaju u avgustu. Kako kaže kineski naziv “wu-wei-zi” što znači biljka sa pet ukusa plodovi istovremeno imaju sladak, kiseo, slan, gorak i ljut ukus pri čemu preovladava kiselost. Oni se mogu koristiti sveži i sušeni, za pravljenje čaja, džemova, sokova i kompota. Lekovita svojstva imaju list i grančice koje se u Kini koriste za pravljenje čaja. Plod Šisandre je jedan od najstarijih kineskih biljnih lekova koja se koristi za poboljšavanje zdravlja kože, podmlađivanje organizma, povećava životnu energiju (Qi), leči kašalj, infekciju, depresiju, nervozu, umor i nesanicu. Bobice se koriste za lečenje, plućnih i bubrežnih bolesti, izbacivanje viška sluzi, otklanjanje aritmije srca, ublažavanje preteranog znojenja, kao i u lečenju mokraćnog i reproduktivnog sistema.

Nema na zalihama

Kategorija:

Pitanje o proizvodu: Šisandra (Schisandra chinensis)

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

Vaše ime

Vaš email

Pitanje

Vaše pitanje