Objavljeno 54 komentara

Sadnja ruža – nega i zaštita ruža

IZBOR MESTA ZA SADNJU

Pre sadnje ruža, najbitnije je izabrati odgovarajuće mesto na kojem će one uspešno rasti i koje će im omogućiti da zasijaju u svojoj punoj lepoti i obilnom cvetanju. Važno je znati da ruže vole mesto na kojem ima dovoljno svetlosti – sunca, minimum 6 – 7 sati dnevno. Ruže nipošto nemojte saditi ispod krošnji drveća ili borova! Moramo obratiti pažnju da na mestu na kojem ćemo saditi ruže ima protoka vazduha, ali ne i da je vetrometina. Ruža nije probirač tla, ne voli mesta na kojima se predugo zadržava vlaga jer ona pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja. Takođe, ruže nikada ne bi trebalo saditi na mesto gde su do tada bile ruže. Ako, dakle, naš ružičnjak planiramo na mestu s dovoljno sunca, protokom vazduha i dovoljno mesta da ruža „slobodno diše” možemo biti sigurni da smo na dobrom putu uspeha u uzgoju.

PRIPREMA ZEMLJIŠTA

Da biste imali lepo odgajenu ružu koja će cvetati tokom cele sezone, pre sadnje pripremite zemljište. Ako je zemljište podvodno sprovedite drenažu tako što ćete prokopati kanale za odvođenje vode. Glinovito zemljište, ilovaču ili peskovito zemljište pomešajte sa humusom ili kompostom kako biste poboljšali mineralni sastav.
Ruže ne bi trebalo saditi na mesto gde su do tada bile ruže, ali ako to ipak želite da uradite, morate uzeti u obzir da je na tom mestu tlo već iscrpljeno pa zbog zamora zemlje treba celu gredicu obnoviti novom zemljom i poboljšati strukturu zemlje na dubini od minimalno 50 cm. Sve to u svrhu dobrih rezultata i uspešno obnovljenog ružičnjaka.

RASTOJANJE PRILIKOM SADNJE

Čajevke: 40-50 cm; ako ih sadimo u više redova primenjuje se cik-cak sadnja, takođe na 40 cm.
Floribunde: 30-40 cm; za fomiranje cvetne grede sadi se 9 sadnica na m2
Minijaturne: 25-30 cm; za fomiranje cvetne grede sadi se 12 sadnica na m2
Penjačice: 100-200 cm
Grmolike: 80-100 cm
Polegle: 3-5 sadnica po m2
Ruže stablašice: sade se najčešće pojedinačno, ili na rastojanju koje vama odgovara.

POSTUPAK SADNJE

 1. Sat vremena pre sadnje ruže stavite u kantu sa vodom.
 2. Kopati rupe dimenzija 40x40x40 cm. Zemlju iz rupe usitniti i pomešati sa humusom ili malo odstajalog (pregorelog) ili prerađenog stajskog đubriva (ne više od 1 L po biljci), a da nije u direkntnom kontaktu sa korenskim sistemom.
  Đubrivo dobro izmešati sa zemljom jer ne sme doći do direktnog kontakta korena i đubriva!
 3. Koren ruže skratiti, kao i nadzemni deo na oko 15 cm od kalema, a sasušene i oštećene grane ukloniti.
 4. Biljku spustiti u zemlju, raširiti koren, zatrpati zemljom i kad je otprilike ispunjeno 2/3 jame lagano počinjemo zalivati vodom, pazeći pritom da ruža ne ode preduboko u jamu pa ju stoga pridržimo dok voda lagano ne popuni sve praznine oko korena. Nakon ovoga ružu nagrnemo ostatkom pripremljene zemlje, pri čemu vodimo računa da kalem posadjene ruže bude 2-3 cm ispod nivoa zemlje. Zatim oko ruže napravimo mali venčić od zemlje radi lakšeg oticanja vode pod sam koren i ponovo zalijemo. Zalivanje je obavezno bez obzira na vlažnost zemlje. Napominjemo da bi kod sadnje svaka biljka trebala dobiti 5-10 L vode. Mesto gde je ruža kalemljena mora biti 2-3 cm ispod nivoa zemlje.
 5. Kod jesenje sadnje (novembar-februar) nanesite usitnjenu zemlju na posađenu sadnicu i napravite malu humku tako da grane vire svega 1-2 cm. Humka štiti ružu preko zime od smrzavanja. Kod proletnje sadnje (mart-april) nema potrebe praviti humku.

postupak-sadnje-ruza

SADNJA RUŽA STABLAŠICA

Sadnja ruža stablašica se odvija kao i sadnja svih drugih ruža. Specifičnost je u tome što je prilikom sadnje potrebno postaviti pritku za koju će se ruža stablašica na nekoliko nivoa blago privezati. Tokom zime ovu ružu je potrebno zašitititi tako što će se krošnja prekriti agril platnom papirnom ili jutanom kesom.

sadnja-ruza-stablasica

ZAŠTITA RUŽA

Da bi vam ruže bile zdrave, redovno cvetale, a cvetovi budu krupni i mirisni potrebno ih je zaštititi od bolesti i štetočina. Sa zaštitom početi oko 15. aprila, odnosno posle pojave prvih listova. Dalje prskati na svakih 10-15 dana. Ako se smenjuje kišovito i toplo vreme prskajte na 8-10 dana, u protivnom razmak izmedju tretiranja je 12-14 dana. Mlaz preparata treba da „okupa“ i lice i naličje listova. U nastavku uputstva za zaštitu ruža naveli smo Vam najčešće bolesti i štetočine i specifikaciju preparata za njihovo suzbijnje. Ukoliko ne pronađete pojedine od njih, možete upotrebiti preparate koji se koriste za zaštitu jabuke. Kod mešanja prihrane sa pesticidima uvek se prvo sipaju preparati za prihranu pa tek onda zaštitna sredstva.

NAJČEŠĆE BOLESTI RUŽA

Pepelnica (Sphaeroteca pannosa) – prepoznaje se po beličastoj boji, vrhovi listova su uvijeni, mladi izbojci i pupoljci izgledaju kao da su posuti brašnom.
Suzbija se sledećim preparatima: Stroby, Zato, Anvil, Score, Rubigan, Antracol, Falcon, Thiovit Jet 80 WG, Topas 100 EC.
Rđa ruža (Phragmidium spp) – podmukla bolest, obično se uoči kada listovi već počnu da opadaju. Manifestuje se na donjim listovima kao narandžaste mrlje/spore.
Suzbija se sledećim preparatima: Stroby, Zato, Anvil, Score, Rubigan, Antracol, Bravo 720 SC.
Čađava ili zvezdasta pegavost (Marsonnina rosae) – bolest listova ruže. Javlja se početkom leta na gornjoj strani lista u obliku zvezdastih tamno smeđih do crnih pega, nepravilnog oblika veličine 2-12 mm. Može dovesti do potpune ogoljenosti grana. Bolest prezimljuje u zaraženom listu pa takve listove i grane treba skinuti i zapaliti.
Suzbija se sledećim preparatima: Stroby, Zato, Anvil, Score, Rubigan, Antracol, Dithan neo tec, Polyram DF i dr.
Plamenjača ruže (Pseudoperonospora sparsa) – i ova bolest uzrokuje opadanje listova. Karakteriše je žutilo (nekroza) listova. Sa gornje strane listovi su prekriveni smeđe crvenim mrljama, a sa donje sivim pegama.
Preparati za suzbijanje: Polyram DF, Merpan 80WG, Bravo 720 SC, Dakoflo, Merpan.

NAJČEŠĆE ŠTETOČINE RUŽA

Zelena lisna vaš – pojavljuje se prva, čim počne razvoj listova. Veoma je uočljiva i lako se eliminiše sledećim preparatima: Perfection, Dimetogal, Fastac, Decis, Fenitrotion.
Crveni pauk – najopasnija štetočina, nevidljiva golim okom. Zadnjih godina je veoma zastupljena. Veoma se širi na temperaturama preko 30 stepeni. Javlja se već početkom juna. Posledica delovanja crvenog pauka je žutilo i opadanje listova. Izbojci mogu ostati potpuno goli što može proizvesti zabludu daje u pitanju neka bolest. U prvoj i zadnjoj dekadi juna prskati akaricidom Nisuronom (deluje samo na jaja, ali ne i na pokretne stadijume, pa ga treba primeniti samo na početku vegetacije) ili Ortus 5-SC.
Grinje – listovi postaju hlorotični (požute) i lako se lome. Za suzbijanje koristiti akaricide na primer: Abastate, Armada, Vertimec ili Ortus 5-SC.
Trips – štetočina koja napada pupoljke ruža. Suzbija se preparatima Laser, Abastate i Vertimec.

ZAŠTITA OD BOLESTI I ŠTETOČINA

primer
1. Tretiranje: Stroby + Perfection + Wuksal super
2. Tretiranje: Stroby + Decis + Wuxal super
3. Tretiranje: Stroby + Perfection + Wuxal super
A. Tretiranje: (Poliram combi + Kumulus) + Fastac + Wuxal super
5. Tretiranje: Score + Nissuron + Wuxal calcijum
6. Tretiranje: Rubigan + Ortus + Wuxal calcijum
7. Tretiranje: Bravo 720 SC + Laser + Wuxal calcijum
8. Tretiranje: Falcon + Decis + Wuxal calcijum
9. Tretiranje: Topas 100 EC + Abastate
10. Tretiranje: Anvil + Fastac

Ostala tretiranja: kombinacija postojećih, tako da ne bude isti preparat upotrebljen više od tri puta. Posle 1. Avgusta ne koristiti Wuxal.
Obrazloženje: Prvi preparat je za bolesti, drugi je insekticid, a treći je prihrana. Na osnovu raspoloživih preparata možete i sami praviti kombinacije vodeći računa da li su preparati kompatibilni i da li se mogu međusobno mešati. Obavezno pažljivo pročitati uputstvo i deklaraciju, koja se dobija uz preparat.

OREZIVANJE RUŽA

Često postoje nedoumice da li rezati ruže ujesen ili u proleće. Po pravilu ujesen režemo čajevke, grmolike i floribunde u toj meri da ih preko zime ne lomi sneg. To znači da ih jednostavno pošišamo na visinu 40-60 cm, zavisno od grupe. Pravu rezidbu vršimo u proleće kad prestane opasnost od niskih temperatura. Način rezidbe zavisi od grupe ruža. Kod svih grupa prvo odstranjujemo tanke i suve izbojke, a kod starijih grmova režemo stare i odrvenele izbojke kako bismo ih vremenom „podmladili” i time sprečili stvaranje velikih panjeva.
Čajevke i floribunde orezati tako da sadnica imaju kružni, čašasti raspored. Na jačim granama ostaviti od 5-7 okaca, a na slabijim 3-4 okca.
Penjačice se orezuju najviše za trećinu, vodeći računa o pravilnom formiranju grma. Ostavljaju se skeletne grane jer se cvetovi formiraju na dvogodišnjim izbojcima. Da bi se iniciralo ponovno cvetanje posle precvetavanja bočne izbojke orezati na 2-5 okaca. Grmolike ruže orezivati samo za trećinu.
Mini-patuljaste ruže skratiti grane na oko polovinu visine.
Polegle ruže se orezuju skraćivanjem za trećinu svake godine. Posle 3-4 godine žbun se može orezati na 20-30 cm da bi se kompletno obnovio.
Ruže stablašice obavezno malo prekratiti ujesen kako sneg nebi polomio stablo, a konačnu rezidbu obaviti u proleće. Kuglaste forme orezivati kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratiti na polovinu.
Osim standarne rezidbe postoji i rezidba u vegetaciji. Tu se misli na odstranjivanje divljih izbojaka i rezidbu precvetalih cvetova. Divlje izbojke koji teraju iz korena treba iščupati ili odgrnuti zemlju i odrezati ih na mestu gde teraju iz korena. Precvetale cvetove odstranjujemo s 1-2 lista. Možemo napraviti i oštriji rez; 3-4 lista s precvetalim cvetom. Tada će nam sledeća cvatnja malo kasniti, no izbojci će biti duži i cvetovi krupniji.

rezidba-ruza-u-vegetaciji
Rezidba u vegetaciji
jesenja-rezidba-ruza
Jesenja rezidba
prolecna-rezidba-ruza
Prolećna rezidba
rezidba-ruza-penjacica
Rezidba ruža penjačica
rezidba-grmolikih-ruza
Rezidba grmolikih ruža

NEGA RUŽA

Ujesen ruže zagrnite do pola, a u februaru ili martu ih odgrnite.
Prihranjujte ih stajskim đubrivom, dubriti svake treće ili četvrte godine.
Mineralno dubrivo NPK 15:15:15 dodajte svake jeseni i proleća, najviše 20 grama po sadnici ili 60-100 grama po m2. Zalivati obilno svakih 7-15 dana. Redovno okopavajte.

Video upustvo – sadnja ruža

sadnja ruža, nega ruža, zaštita ruža – uputstvo – PDF

54 komentara o “Sadnja ruža – nega i zaštita ruža

 1. Zainteresovan sam za rasad ruza. Obzirom da je jos zima, recite mi kada to moze biti aktuelno, pa da navratim kod Vas u kupovinu i savete.
  Pozdrav, Aleksandar

  1. Optimalno vreme za sadnju ruža je od jeseni do proleća tj. do početka vegetacije. Bitno je samo da dnevne temperature budu u plusu da bi mogli posaditi, a pošto je zemlja popustila (nisu više minusi) i vreme se prolepšalo možete to učiniti već sada. Što pre posadite ruže, ruže će se bolje ukoreniti do početka letnjih temperatura (sušnijeg perioda godine).

  2. Da li se ruze mogu zaliti odozgo?

   1. Kako mislite odozgo?

 2. Poštovani, koliko sadnica na jednom mestu, bi trebalo posaditi ako bih pravio posebne, zasebne žbunove a da to izgleda lepo? Da li je dovoljna jedna sadnica da bude lep žbun, koliko se jedna sadnica razgrana u krug? Sadio bih Čajevku Grand Gala, za ukras travnatih površina. Hvala.

  1. Od 3 do 5 ruža je potrebno da bi bili lepi žbunovi, sade se na razmaku od 40cm tj. ako želimo da se spoje.

  2. Hvala za vaše divne ruže. Jedino me razočarala Holštajnperla, primenila sam sve kao i za ostale ruže, ali nisam zadovoljna. Sangria je dala maksimum sad u trećoj godini, već sam posumnjala u nju, ali sad je zablistala. Sve pohvale za Pulman orijent expres, Dabl dilajt, predivnu Boterro i Mister Linkoln. Ingrid Bergman, Gloria dei, Villiam Sheakspir. Ove godine sam dodala još 25 vaših sadnica, nekoliko me već obradovalo prvim cvetovima. Prvi put sam posadila grmolike Ulmer Minster, Rozenštat i Abaraham Darby. Ulmer je već cvetala, ove druge imaju pupoljke.

   Srdačan pozdrav i selektujte nam nove kraljice cveća,
   Olivera Milošević

 3. Pošto je već kraj marta, da li je pogodno vreme za sadnju ruža stablašica ili je bolje čekati jesen? I koju stablašicu bi mi preporučili? Bitno mi je samo da je crvene boje

  1. Poštovani, još uvek nije kasno i možete posaditi ružu. Što se tiče ruža stablašica ostale su još kuglaste gorme i ima više vrsta tamno crvenih.

 4. Poštovani,
  koju ružu čajevki bi mi preporučili, bitno je da je tamno crvene boje
  Unapred hvala

  1. Poštovana, Papa Majland je tamno crvena mirisna ruža, Kardinal ruža krv crvena, Holsteinperle svetlije krv crvene boje, Grand Gala sa manje trnja ali sa jako lepim pupoljkom – bordo ruža. To sve ćemo imati za sezonu Jesen 2017. jer za sezonu Proleće 2017. smo sve rasprodali.

 5. Da li je kasno da se ruže puzavice sade u maju mesecu?

  1. Vreme sadnje ruža je od jeseni do početka vegetacije i to zavisi od godine do godine. Nekad se desi da vegetacija ranije krene ali u suštini može se saditi do kraja marta – početka aprila.

 6. Poštovani…kada će biti na zalihama Paskali ruža? Sadila bih ove jeseni pet komada. Do sada sam uvek vaše sadnice kupovala u proleće. Da li šaljete brzom poštom?

  1. Poštovana Branka, biće Paskali ruža ove jeseni! Vađenje ruža počinjemo krajem oktobra ili početkom novembra sve zavisi od vremenskih uslova. Čim ruže stignu na prodajno mesto mogu se preuzeti ili poslati brzom poštom.

   1. Imam namjeru da pocnem proizvodnju ruzine vodice i sok od ruża.
    Dajte mi preporuku tipa ruža.

    1. Prilikom pravljenja ružine vodice ili soka potrebno je koristiti latice ruža samo jedne vrste, najbolje onih koje imaju intenzivan miris. Poželjno je da to budu otpornije sorte koje se ne prskaju ili se manje prskaju kako bi sam proizvod bio organskog porekla i zdrav za korišćenje. Pri primeni mogu se koristiti sveže i suve latice. Najčešću se uzimaju latice ruže čajevke zbog najintenzivnijeg mirisa.

 7. Dobar dan, zasadila sam pre neki dan ruze u dobokoj sirokoj saksiji na terasi posto nemam dvoriste, interesuje me kakva je sad nega u zimskom periodu. Sta treba i kako da je zastitim. Inace ovde gde zivim u Italiji niti ima snega nit su temperature nesto niske, bude hladno ali ni priblizno kao u Srbiji. Hvala

  1. Poštovana Dragana, nagrnite vaše biljke sitnom zemljom i vodite računa da zemlja nije suva. Ukoliko je potrebno povremeno zalite svoju ružu.

 8. Dobar dan…imam 6 ruza stablasica…Do kraja februara su bili pod agril folijom, onda sam ih otkrila, bile su sve divno krenule , izdanci su bili na sve strane, a onda je pala ledena kisa i na vecini izdanci su pootpadali…sada samo jedna ima krosnju , a ostale su gole…inace skoro sve teraju i izdanke iz korena (one divlje)…Sta da radim…da li ce se ove povratiti?

  1. Poštovani,
   izdanke iz korena treba ukloniti jel vam oni ne trebaju. Interesuje nas da li su se ruže povratile?

 9. Poštovani, ona jedna ima mnogo pupoljaka i počela je da cveta, a ostale -ni listić… Najverovatnije su uginule… Nažalost

  1. Poštovani,
   nažalost izgleda da su izmrzle.

 10. На стаблашицама посађеним овог пролећа никли су изданци на пар места на стаблу. О чему се ради и шта са изданцима?

  1. Poštovani,
   Sve divlje izbojke bilo da teraju iz stabla ili iz korena morate odmah odstraniti, dok su još mali.

 11. Molim Vas da mi odgovorite koliko dugo cvetaju ruže čajevke, tj. koliko dugo traje period cvetanja u toku jedne sezone?

  1. Poštovani,
   sve ruže u našem asortimanu cvetaju celo leto.

 12. Da li ruže posađenje u jesen treba zalivati do proleća?
  Posadili smo i zalili po Vašem uputstvu, ali kako kad je hladno vreme?
  Hoće li se smrznuti, ako zalivamo?
  Hvala

  1. Poštovani,
   u zimskom periodu niskih temperatura koje prate padavine (kiša i sneg) nema potrebe da vršite zalivanje do proleća. Potrebno je samo biljke dobro nagrnete kako bi ih zaštitili od niskih temperatura.

 13. Зимско обавијање ружа стаблашица пластичном фолијом преко омотача од јуте да или не?

  1. Poštovani,
   nema potrebe da stavljate plastičnu foliju preko jutine vreće jer biljka treba da diše. Potrebno je samo ukoliko bude snega sklanjati sa krošnje da se nebi polomila od tereta. U novije vreme za zaštitu biljaka od smrzavanja koristi se i agril platno koje možete nabaviti u bolje snabdevenoj poljoprivrednoj apoteci.

 14. Postovana,
  Imam u svojoj basti ruze stablasice koje su proslo leto drugu polovinu bile prekrivene nekom belom paucinom koju nisam mogla da odstranim ma sta prskala, celo leto sam se borila sa njom i na kraju sam odustala. Kako da izadjem na kraj sa tim ove godine?
  Unapred hvala

 15. Postovani kupio sam ruze i one su vec krenule iz pupoljake pre nego sam ih posadio da li treba da te izanke koji su belo zute boje zalomim ili ih ostavim? Srdacan pozdrav

 16. Postovani, da li se moze postaviti protiv korovna folija, pokrivena malcom za ruzicnjak. Folija zbog korova jer nisam u mogucnosti stalno da plevim, a malc zbog vlage narocito u letnjem periodu i dekoracije. Ostavila bih oko samog korena ruze otvor od 30-40 cm. U pitanju su niske, crvene, parkovske ruze, neznam im naziv. Pozdrav

 17. Postovani,
  Interesuje me koliko je potrebno ruzi stablasici kada se zasadi da se primi?
  Hvala

 18. Postovana Jelena
  Imam pitanje vezano za zastitu ruza. Ukoliko bi koristili npr. Prvu kombinaciju koju ste naveli (1. Tretiranje: Stroby + Perfection + Wuksal super), da li se prskaju istovremeno, ili je potrebno da se saceka odredjeno vreme izmedju preparata za bolesti i insekticida?
  Srdacno, Hana

  1. Poštovani,
   prska se istovremeno. Sva tri preparata se pomešaju i onda se oprskaju biljke.
   Prvi preparat je za bolesti, drugi je insekticid, a treći je prihrana. Na osnovu raspoloživih preparata možete i sami praviti kombinacije vodeći računa da li su preparati kompatibilni i da li se mogu međusobno mešati. Obavezno pažljivo pročitati uputstvo i deklaraciju, koja se dobija uz preparat.

 19. Hvala najlepse na odgovoru 😉

 20. Poštovani, da li je preporučljivo saditi ruže uz bršljen? 6m mi je dug zid pa bih nekoliko ruža posadila da ulepša to zelenilo. Hvala

  1. Poštovani,
   Bršljan i ruže ne bi mogle da se kombinuju jer ne uspevaju na istom mestu. Bršljan uspeva na senovitim položajima, dok ruža zahteva izrazito sunčano mesto.

 21. Postovani interesuje me kada ce ruza početi da cveta, posadjena je u martu. Hvala unapred

  1. Sadnice ruža posadjene u jesen ili proleće cvetaju odma na leto. Krasić vas vrt svojim cvetovima u toku celog leta do pojave jesenjih mrazeva.

 22. Na ruzama stablasicama pojavile su se neke bubice, sta je to i cime da ih tretiram, prvi put gajim ruze, dobila sam ih, i potrebna mi je pomoc.

  Hvala

  1. Poštovani,
   ukoliko je reč o zelenim lisnim vašima (pojavljuju čim počne razvoj listova) možete ih tretirati nekim od preparata kao što su: Tonus, Mospilan, Volej itd.

 23. Zdravo, kupila sam stablašicu i klonula je totalno. Vrh stabla, centralnog, požuteo. Da li postoji nešto čime bi joj pomogla da se oporavi.
  Hvala

  1. Poštovani,
   to je veoma diskutabilno i može da ima niz uzroka zbog čega bi vam preporučili da se posavetujete sa stručnim licem u najbližoj poljoprivrednoj apoteci kako bi on mogao na osnvu grančice da proceni šta se dešava sa biljkom.

 24. Dobar dan, da li znate koliki je vremenski period od sadnje do prvog cveta? Ruže koje sam posadila sam posadila u frebruaru. U pitanju je ruža čajevka.

  1. Poštovani, sadnice ruža kad posadite one cvetaju odma na leto.

 25. Da li se grmolike ruže mogu saditi u nizu sa tujama, jedna tuja pa jedna ruža i tako redom?

  1. Ukoliko stavite dovoljan razmak možete.

 26. Postovanje. Pretpostavljam da se na mojim ruzama pojavila crna pegavost (crne
  -braon pege precnika nekoliko mm posle kojih listovi zute i otpadaju). Mozete li molim Vas da mi pomognete sa savetom koji je najefikasniji tretman za ovu bolest?

  1. CRNA PEGAVOST RUŽE je česta i dosta opasna bolest koja napada lišcće ruže. Prepoznaje se po okruglastim i zvezdastim pegama tamnosmeđe boje, koje u poodmaklom stadiju pocrne. Javljaju se na gornjoj strani lista. Zbog toga, vec u junu, možemo naći karakteristične slike ogoljelih grmova ruža. Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruže pa je važno sakupljati otpalo lišće i orezivati zaražene grane. Otpale listove bi trebalo skupiti i spaliti kao bi se suzbila dalja zaraza i širenje ove bolesti.
   Za suzbijanje koriste se preparati: Stroby, Zato, Anvil, Score, Rubigan, Antracol, Dithane, Bravo, Mankogal, Captan, Merpan i dr.

 27. Postavana gospodjo Jelena, u posjeti sam kod kcerke u Provansi – Francuska,ona ima ruze penjacice i trebam ih orezati ali su jos pune zelenih listova a za 10- tak dana se vracamo u Svajcarsku.Da li smijem ruze orezati sad dok su jos pune zelenih sitnih listova.
  Ruze su stare vise od 3 goipdine i nusu orezivane.
  Dvije ruze na luku od ulaza su odrvenile u visini od skoro metar a gore su dobre. Svaka ruza od korijena ima po dva dobra mlada izdanka.
  Kako orezati stare izdanke a kako mlade .
  Kod kuce nemam problema sa ruzama.
  Srdacno vas pozdravljam i unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
  S postovanjem, Milka Toukalek

  1. Poštovana g-đo Milka,

   Prema nekom pravilu, ruže penjačice se ne prekraćuju u jesen, nego u proleće.
   U proleće se izbacuju sve promrzle grane i vrši proreda na mestima gde su grane preguste.

   Srdačan pozdrav,
   Rasadnik Ševar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *