Passiflora edulis – Marakuja (Hristov venac) 100 cm

2,000 RSD

Marakuja (Passiflora edulis) predstavlja vrstu biljke iz porodice Passifloraceae. Tamno ljubičasta marakuja (Passiflora edulis) je manja od limuna. Ljubičasta (u odnosu na žutu) je manje kisela i ima lepši miris i ukus. Marakuja ima velike mesnate listove i divne bledoljubičaste cvetove.Oblik ploda marakuje je okrugao ili ovalan . Cvetovi marakuje kratko traju – do 24 sata. Biljka cveta u plavim, žutim, crvenim i mnogim drugim bojama. Plod marakuje ima okrugli, blago ovalni oblik i veoma sočnu unutrašnjost  ispunjenu semenkama. Boja ovog ukusnog voća varira od tamno ljubičaste do svetlo žute ili boje bundeve. Ima specifičnu aromu koja podseća na mošus. Sok od marakuje je pravi tonik (bogat vitaminima: B, C, H, K, E, beta-karotenom, mineralima i antioksidantima) prefinjene arome, slatkasto- kiselog ukusa.

Listopadna penjačica, uzgaja se kao jednogodišnja biljka, dostiže visinu od 3 do 4,5 metara, šrinu se razvija od 90 do 150 cm i samooprašuje se. Donose plod nakon jedne godine. Vreme za berbu je kasna jesen, prvo, treba proverite da li je zreo, zatim ga prerežite na pola i kašikom izvadite sadržaj (jestive semenke i voćno meso),  između kožice i semena postoji film koji je jestiv, ali nije dobrog ukusa, pa preporučujemo da ga ne jedete.

Kategorija:

Opis

Marakuja (Passion Fruit) – Nega

Osvetljenje  – Za dobar razvoj, marakuji je potrebno obilje svetlosti. Preporučljivo je postaviti saksiju blizu južnih, jugoistočnih ili istočnih prozora. Pored jakog svetla, marakuji je potreban vazduh, pa će se najbolje osećati u dobro provetrenoj prostoriji. Ako je loza na osloncu i nije pričvršćena za rešetku, leti se preporučuje da se saksija sa biljkom iznese na vazduh: na zastakljeni balkon, terasa, ili u baštu. Stabljike i listovi marakuje treba da budu na suncu, a saksija u senci. Biljku ne treba stavljati na promaju.

Temperatura –  U proleće i leto temperatura  treba da bude u rasponu od 20-25 ° C, zimi – najmanje 12 ° C. Zimi je potrebno zaštititi marakuju od hladnog vazduha sa balkona ili prozora.

Vlažnost vazduha  –  Marakuja voli vlažan vazduh. Preporučuje se periodično prskanje (orošavanje) biljke, u prostoriji sa suvim vazduhom,  toplim danima treba da se to radi češće. Na suvom vazduhu pupoljci marakuje mogu da otpadnu, a samu biljku mogu da zahvate paukove grinje.

Zalivanje –  Za aktivan rast, marakuji je potrebno obilno zalivanje. U ovom slučaju, važno je da ne poplavite biljku, sledeće zalivanje treba obaviti nakon što se gornji sloj supstrata (zemlja) osuši. Zimi se zalivanje smanjuje ako marakuja miruje, inače se zaliva uobičajeno.

Đubrenje – Od aprila do avgusta,  hrani  se 1 put u 2 nedelje naizmenično organskim i mineralnim đubrivima. Zimi, pasiflori nije potrebno dodatno hranjenje.

Presađivanje – Pasiflora se obično presađuje pre početka vegetacije (početak rasta zelene mase), u martu-aprilu. Zemljište za marakuju se sastoji od humusne zemlje i rečnog peska. Do 4 godine, marakuja se presađuje svake godine, nakon toga 1 put u 2-3 godine. Nova saksija treba da bude 2-3 cm šira u prečniku od prethodno korištene.Pasiflora je lijana i, kao i svim biljkama penjačicama, potrebna joj je podrška za rast. Kao oslonac, možete zategnuti rešetke (konopce) ili kupiti posebne kvadratne rešetke širine 1,5 do 2,5 m. Uz pomoć antena, rastuća stabljika marakuje će se fiksirati na nosač.

Orezivanje i oblikovanje – Istovremeno sa predađivanjem, poželjno je izvršiti rezidbu Hristovog venca. Duge grane (više od 50 cm) poželjno je preseći na pola ili dve trećine. Nakon rezidbe, stimuliše se rast i grananje mladih izdanaka, na kojima će se u budućnosti pojaviti cvetovi i plodovi.

Cvetanje i plodonošenje –  Marakuja obično cveta leti sa veoma lepim velikim belim cvetovima sa blagom aromom. Iz jajnika posle 2-4 meseca sazrevaju ljubičasti plodovi veličine velikog limuna. Voćni ukus – slatko-kiseli, sveže ceđeni sok od marakuje osvežava i tonira. Za dobijanje plodova treba kupiti samooplodne sorte marakuje. Semeke marakuje su jestive.

Bolesti i štetočine  – Glavne štetočine marakuje su tripsi i paukove grinje.

Zimski period – Pasiflori  je potreban period odmora za cvetanje i plodonošenje. Zimi je preporučljivo staviti biljku u hladnu, svetlu prostoriju sa temperaturom od 12-16 ° C, smanjiti zalivanje i prestati sa hranjenjem.

Pitanje o proizvodu: Passiflora edulis - Marakuja (Hristov venac) 100 cm

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Pitanje

    Vaše pitanje