Žižula (Kineska urma, Iglica)

3,000 RSD

LATINSKI NAZIV: Ziziphus jujube
Drugi nazivi: žižula, kineska urma, žižula, žižola, cicmak, unavi, jujuba, iglica, sirita, kineska datulja…
Poreklom je iz Kine, gde se gaji preko 4000 godiina i predstavlja vodeću voćnu vrstu. Dugovečna je voćka i živi do 200 godina. U Kini i Indiji kineska urma je jedna od 5 najvažnijih vocaka.
Žižula je manje listopadno drvo ili grm (2-4 m visine u zavisnosti od načina uzgoja) s trnjem po granama i sitnijim listovima. U pazuhu lista se razvijaju mali žuckasti cvetovi prijatnog mirisa koji su vrlo privlacni pčelama. Cveta u maju i junu, a plodovi sazrevaju u oktobru. Plodovi su jajoliki ili malo izduženi i mesnati, u pocetku zeleni, a pred zrenje sjajno crvenosmedji. Potpuno zreli plodovi se smežuraju, slatki su i mirišljavi. Koriste se sveži ili se suše ili se pak prerauju u marmeladu, slatko, kompot, za sokove i likere. Često ih stavljaju i u lozovu rakiju koja zbog prisustva ovog voća dobija poseban, izuzetno prijatan miris. Što se tiče lekovitog dejstva, danas se pouzdano zna da čajevi pripravljeni od lišća, sušenih ili svežih plodova snižavaju krvni pritisak i pomažu pri crevnim tegobama. Iz svog izkustava, savetujem, ako nekoga boli želudac ili ima želucne grceve, neka ubere i pojede plod ili dva žižule, makar i pola zrele, u vrlo kratkom vremenu ce prestati bolovi i grcevi u trbuhu.
Žižula nije preterano zahtevna biljka, vrlo je otporna, uspijeva i na suhim, kamenitim i vrucim staništima, ali najbolje uspeva na suncanim mestima i hranjivom zemljištu. Dobro podnosi niske temperature (do -25°C) u zimskom periodu, kao i visoke temperature tokom leta. Otporna je i na bolesti i štetocine. Sadnja žižule slična je i kao kod drugih vocnih vrsta, a trebamo izbegavati sadnju na područjima gde je tlo teško, nepropusno i ima zadržavanja vode. Stablo žižule donosi plod vec u trecoj godini nakon sadnje.

Nema na zalihama

Lista rezervacija Obavestićemo vas kada proizvod stigne. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte u nastavku.
Kategorija:

Pitanje o proizvodu: Žižula (Kineska urma, Iglica)

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Pitanje

    Vaše pitanje