Paulownia elongata – PAULOVNIJA

600 RSD

Paulovnija ili carsko drvo, poznato u Japanu kao kiri drvo, pripada porodici Scrophulariaceae. Postoji desetak vrsta Paulownije, kao i niz hibrida. Svi su poreklom iz Kine gde se uzgajaju više od 3000 godina. Dve najčešće uzgajane vrste u Kini su Paulovnija fortunei u vlažnim subtropskim predelima južno od reke Jangce i Paulovnija Elongata iz toplih predela severno od reke Jangce.

Logično je pitati se zašto se Paulovnija tek sada pojavljuje kod nas kada je tako rasprostranjena u Kini i to već godinama. Stvar je u tome što su, preko udruženja uzgajivača Planto, tek sada dostupne vrste koje trpe velike temperaturne razlike i koje su adaptirane na naše klimatske uslove.

Do sada je Paulovniju odlikovalo mnogo izuzetnih karakteristika: brz i pravilan rast, velika iskorišćenost biljke, laka obrada i kvalitetno tehničko drvo, itd, ali nažalost i jedna loša: neotpornost na velike temperaturne razlike. Sada je, u ponudi udruženja uzgajivača Planto, zahvaljujući ukrštanjima,  hibridi koji su adaptirani na naša područja i koji trpe zimi temperature do -29C a leti do +45C:

Kategorija:

Pitanje o proizvodu: Paulownia elongata - PAULOVNIJA

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka