Stubasta jabuka Đerdan

500 RSD

Ova sorta je srednje bujnosti i visoke rodnosti. Nastala je iz ukrštanja Zlatnog delišesa x Wijcik.Sorta stubaste jabuke Đerdan sazreva od sredine avgusta do sredine septembra. Plodovi su nanizani kao đerdan po čemu je i dobila ime. Plodovi su srednje krupni, oko 160 grama, žute boje i veoma atraktivnog oblika. Meso ploda ima slatko-nakiseli ukus. Podloga na kojoj se kalemi Đerdan je M-26 ili M–9.

Nema na zalihama

Lista rezervacija Obavestićemo vas kada proizvod stigne. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte u nastavku.

Opis

Nega

Stubaste jabuka se gaji bez naslona, a sadnja se obavlja u razmacima od po pola metra. U slučaju da ih sadite u redovima, izmedju dva reda rastojanje treba da bude oko 1,2 metra, kako bi bilo dovoljno prostora za okopavanje i kako bi se kvalitetno uradila rezidba, zaštita, prskanje i prihrana.

Optmalno je da u zasadu budu zastupljene bar tri sorte stubastih jabuka koje radjaju istovremeno, i imaju približno isti vek trajanja.

Zalivanje

Stubastu jabuku Đerdan, dok traje vegetacija, ne treba zalivati čest,o već samo kada se zemljište prosuši. Redovno okopavanje površine zemljišta je takodje deo ispravne nege.

Preterano zalivanje može da uzrokuje bujanje stabla ali uz manje razvijene cvetove i deformacije stabla. Sa zalivanjem se mora stati početkom septembra jer se može desiti ponovno cvetanje koje će kao posledicu doneti znatno manji rod.

Orezivanje

Orezivanje vršiti minimalno i predstavlja zapravo proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Na taj način se sprečava mogući problem rađanja jabuke tek svake druge godine.

Jednogodišnje letoraste koje imaju dužinu veću od 10 cm, uklanjaju se iz osnove, ali ako se pojave direktno na vodilici, skraćuju se na dve trećine dužine.

Pravilnom rezidbom, voćka će dobiti željen uspravan porast i elegantno razvijeno stablo. Vreme za rezidbu je kraj juna i početak jula kada se razvijaju cvetni pupoljci.

 

Pitanje o proizvodu: Stubasta jabuka Đerdan

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka