Pomorandža

2,500 RSD

Kada pomenete citruse, većina ljudi zamišlja narandžu. Drvo pomorandže je jedno od najpoznatijih stabala iz porodice citrusa sa punom, lisnatom krošnjom, mirisnim i ukrasnim cvetnim prikazom. Najbolje od svega je ukusno voće koje se proizvodi tokom vegetacije. Drveće u punoj veličini može narasti do 10 m visoko, a patuljaste sorte dostižu visinu od oko 7 m. Drveće narandže može se održati manje visine kada se sadi u kontejnere, što ih čini odličnim i za baštovanstvo u zatvorenom prostoru.Drveće narandže je poznato po belim cvetovima koji se pojavljuju tokom leta, praćeni njihovim poznatim plodovima.

Sađenje i presađivanje drveća narandže

Ova stabla se mogu saditi u bilo koje doba godine u toplim klimatskim uslovima. Za hladnije klime sa značajnim sezonskim varijacijama, bolje rastu kada se sade u proleće ili leto, što im omogućava da se aklimatiziraju pre nego što dođe hladnije vreme.

Izbor mesta za sadnju: Drveće narandže zahteva puno sunca i toplote, a to su i ključni faktori za proizvodnju slađeg voća. Podložni su oštećenju od vetra, tako da je potrebna određena zaštita (zavetrina). Pošto ova stabla mogu narasti prilično velika, razmaknite ih oko 6m. Za patuljaste sorte, 3 m bi trebalo da bude dovoljno.

Drveće narandže treba presađivati na svake 2 do 4 godine, u zavisnosti od vašeg drveta. Presađivanje je poželjno izvršiti u proleće , nakon berbe plodova ili krajem leta pre cvetanja. Proverite da li ima znakova da je drvo preraslo kontejner, kao što je zastoj u rastu ili korenje koje izlazi iz drenažnih rupa. Presađivanje je najbolje obaviti u proleće pre nego što se pojavi novi rast.

Da biste presadili svoje drvo, nagnite posudu na stranu. Kucnite po spoljašnjoj strani saksije (lonca) da olabavite korenje, a zatim uhvatite stablo blizu zemlje i lagano ga izvucite. Stavite drvo u kontejner koji je nekoliko santimetara veći od prethodnog i napunite ga novom, bogatom zemljom. Pritisnite zemlju oko drveta i dajte mu vodu.

Kako uzgajati drveće narandže u saksiji

Patuljasta stabla narandže su popularna voćka koja se drže u saksijama. Ovo je odlična opcija ako živite u klimama hladnijim od onih koje se preporučuju za uzgoj citrusa. Drvo u saksiji se može uneti u zatvoreni prostor pre nego što padnu niske temperature. Izaberite duboku saksiju sa puno dobrih drenažnih rupa za smeštaj korenovog sistema.Zalivanje stabla pomorandže je veoma važno, tim više ako je u saksiji, jer ima tendenciju da se mnogo brže osuši.Drveće narandže mrze da ima previše vode. Dakle, zalivanje, iako neophodno leti, ne sme biti obilno, već smanjeno i redovno. Dajte prednost zalivanju uveče kako se voda ne bi gubila tako brzo isparavanjem.Za uzgoj u saksiji, bolje su patuljaste sorte . Na primer, “patuljasta Valensija” je i produktivna i pogodna za uzgoj u kontejnerima.

Sadnja sadnica narandže sa busenom u bašti

U kasnu jesen ili rano proleće izbegavajućiperiode mraza i suše
Podrezati korenje, a zatim grane na 3 do četiri pupa
Pre sadnje uroniti korenu vodu 2-3 sata
Iskopati rupu dovoljno veliku da se smesti koreni deo stabljike (od 30 – 50 cm), vodeći računa da mesto kalema bude izvan zemlje. Postaviti kočić kao potporu za vezivanje stabljike za njega.
Smestiti biljku u iskopanu rupu, zatrpati je zemljom za citruse i dobro utabati, kako bi se dobro vezala za koren. Po površini oko stabla posuti organsko đubrivo.
Zaliti sa oko 30 litara vode.

Naše kontejnerske sadnice se mogu saditi tokom cele godine.

Savet

Izbegavajte vetrovita područja jer su grane lomljive i lako će se lomiti, posebno kada su pune plodova.Drvo pomorandže može se saditi direktno u zemlju samo u regionima gde se zimi ne smrzava.

 

Opis

Nega

Svetlost

Drveće narandže zahteva puno sunca i toplote da bi proizvelo plodove najboljeg ukusa, pa izaberite mesto koje ima izlaganje punom suncu oko 8 sati dnevno. Za patuljaste sorte koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, stavite ih kraj dobro osunčanog prozora.

Zemljište

Drveće narandže uspeva na ilovastom, peskovitom, dobro dreniranom (vodopropusnom) zemljištu. Važno je da višak vode otiče, jer stabla pomorandže ne podnose teško i vlažno tlo. Kada sadite ovo drveće, možete mešati zemlju za saksije za dodatkom hranljive organske materije. Blago kiseli do neutralni pH nivoi tla od 6,0 do 7,0 su najbolji za njihov razvoj.

Zalivanje

Količina vode koja je potrebna za uzgoj stabala pomorandže varira u zavisnosti od klime i godišnjih padavina, ali kao pravilo, briga o stablu pomorandže uključuje redovno zalivanje u proleće kako bi se sprečilo uvenuće i obustavljanje zalivanja u jesen. Kada se brinete o drvetu pomorandže, zapamtite da voda smanjuje čvrstoću sadržaja ploda. Dubina sadnje takođe utiče na to koliko vode treba da obezbedite tokom razvoja drveta pomorandže. Drveće narandže koje je u porastu obično zahteva između 2,5-4 cm vode nedeljno. Drveće narandže treba stalno zalivati, ali ne toleriše vlažno tlo. Odvodnjavanje se može poboljšati izgradnjom malih humki na dnu rupe za sadnju.

Đubrenje

Đubrenje rastućih stabala pomorandže zavisi od upotrebe ploda. Dodavanjem u prihrani azotnog đubriva dovodi do veće proizvodnje ulja u kori. Kalijumsko đubrivo smanjuje masnoću u kori. Za visoku produktivnost jestivih pomorandži,0,5-1 kg azota treba da se primeni godišnje na svako drvo. Đubrivo treba da sadrži kalijum i fosfor, kao i niz mikroelemenata. Ako vaše starije stablo pomorandže ne daje plodove u izobilju, uradite test zemljišta na području gde rastu stabla pomorandže da biste utvrdili koji je odnos đubriva potreban. Dodatno đubrenje se često primenjuje prskanjem tečnim đubrivom lišća drveta jednom ili dva puta godišnje.

Kada se uzgaja u hladnijim područjima, drveću narandže je potrebno đubrivo svakih mesec ili dva tokom vegetacije. U toplijim zonama, đubrenje tokom cele godine podstiče kontinuirani rast i proizvodnju voća.

Za mlado drveće, počnite sa malom količinom đubriva. Kada drvo sazri, dajte mu dosta đubriva, rasprostrite ga oko drveta. Najbolje je koristiti dobro izbalansirano đubrivo, kao što je 10-10-10, ili neko posebno izbalansirano za citruse.

Orezivanje

Orezivanje stabla pomorandže na određenu formu (oblik) nije potrebno. Međutim, trebalo bi da uklonite sve grane koje su od tla udaljene manje od 30 cm. Pored toga, uklonite oštećene ili umiruće grane kada ih primetite.Rezidba nakon berbe voća koristiće usevu sledeće sezone. U hladnijim regionima njihovih zona uzgoja, stabla narandže je najbolje orezati u jesen nakon plodonošenja i pre nego što stignu niske temperature. U toplijim regionima gde su temperature konstantne tokom cele godine, rezidba se može obaviti skoro u bilo koje vreme, ali je najefikasnija pre nego što novi rast počne u proleće.

Orezivanje na oblik je opciono, ali nije neophodno. Važno je orezati oštećene ili mrtve grane i sve grane koje se međusobno ukrštaju. Ovo održava drvo zdravim i obezbeđuje dobar protok vazduha i svetlosti. Za mlada stabla uklonite grane koje su niže od 30cm iznad zemlje.

Oprašivanje

Drveće narandže je samooplodno i ne zahteva drugo drvo pomorandže da bi proizvelo plodove. Međutim, uključivanje više od jednog drveta pomorandže u vašu baštu privući će više oprašivača koji mogu povećati proizvodnju voća.

Berba pomorandže

Berba pomorandži je laka i zabavna. Kada pomorandže postanu svetle i konzistentne boje, čvrste sa blagim mirisom, zrele su i spremne za jelo. Nežno ih povucite sa grane ili makazama odrežite plod sa stabljike. Samo budite sigurni da je gotova, jer pomorandže ne sazrevaju nakon što se uberu. Čuvajte pomorandže u frižideru. Trebalo bi da traju nekoliko nedelja.

Temperatura

Pomorandža može preživeti hladnoću do -9°C. Listovi, međutim, pokazuju znake oštećenja kada je hladnije od -3°C.
Drvo narandže će biti u stanju mirovanja između 0 do 10°C.Trebalo bi da znate da drvo pomorandže takođe ne voli kada temperatura postane previše visoka, preko 35°C ona je u stanju mirovanja.

Prezimljavanje

Kada se stabla narandže uzgajaju u odgovarajućim zonama rasta, nije potrebno mnogo za prezimljavanje. Jednostavno uklonite ostatke voća i smanjite zalivanje. Ako postoji opasnost od mraza, možda ćete želeti da izolujete drvo krpama ili agril folijama. Za drveće koje se uzgaja u područjima izvan zona rasta, moraćete da premestite drvo u zatvoreni prostor pre nego što počnu jaki mrazevi. Zimi, pokušajte da ga stavite u veoma svetlu prostoriju, gde temperatura ne bi trebalo da padne ispod 5 do 6 ° C tokom tog vremena.U rano proleće, možete ga izneti kako bi ostatak godine provela na otvorenom.

Štetočine i bolesti

Štetočine koje obično napadaju stabla pomorandže uključuju lisne vaši, ljuspice i paukove grinje. Različite gljivične i bakterijske bolesti mogu uticati na stablo, listove i plodove. To uključuje stvari kao što su rak citrusa, melanoza i trulež korena.

Kao što je slučaj sa većinom stabala citrusa, drvo pomorandže može postati žrtva gljivica i parazita. Važno je brzo ih lečiti.

Bolesti i paraziti koji često napadaju stabla pomorandže:

 • Smeđa trulež – pomorandže trunu na stablu pomorandže.
 • Ljuskasti insekti – beličaste mase naseljavaju listove.
 • Lisne vaši – lišće se uvija i na kraju otpada.
 • Gusenice moljca citrusnog cveta (ili citrusnog voća) proždiru prašnike i blokiraju formiranje plodova.
 • Hloroza će dovesti do žutila lišća.
 • Niz virusnih bolesti može zaraziti i ubiti vaša stabla pomorandže. Kada uzgajate drvo pomorandže u zatvorenom prostoru, pobrinite se da eliminišete belu mušicu .
 • Citrusna trulež korena – naučite da kontrolišete fitoftoru kada se pojavi.

Pitanje o proizvodu: Pomorandža

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

  Vaše ime

  Vaš email

  Pitanje

  Vaše pitanje