Picea Abies Novogodišnja jelka 110-130 cm

3,000 RSD

Karakteristike Picea Abies Novogodišnje jelke

Picea abies (Norveška smrča) se najčešće gaji kao Novogodišnje i Božićno drvo.

Korenski sistem je plitak (površinski) i tanjirast, bez srčanice ali sa brojnim bočnim korenovima, zbog čega je sklona vetroizvalama, pa je treba saditi na mestima gde nema većih udara vetra. Smrča ima piramidalnu krunu. Grane prvog reda su pršljenasto raspoređene, a drugog su najčešće manje-više viseće.

Picea abies može u punoj zrelosti da dostigne visinu od najviše 30 m i 8 m u širinu, pa se najbolje uzgaja u velikoj bašti.

Sadnja

Jelka ima plitko korenje, pa prilikom sadnje iskopajte rupu koja je dupla širina korenove kugle (busena) ili kontejnera. Posadite je na istoj dubini kao što je bila u kontejneru (saksiji). Obilno zalijte i dodajte malč kore ili dobro zagorelog stajnjaka kako biste joj sačuvali vlagu. Prvu godinu nakon sadnje dobro zalivajte drvo. Kada se ukoreni, trebalo bi da dobija svu potrebnu vlagu od padavina.

Biljka se prodaje sa busenom i saksijom.

Opis

Nega norveške smrče

Svetlost

Norveškoj omorici je potrebno puno sunca do delimične senke. Potražite poziciju koja prima najmanje šest sati sunca dnevno. Ne tolerišu punu senku.

Zemljište

Odgovara joj vlažno i dobro drenirano i blago kiselo zemljište. Norveška smrča će uspeva i na peskovitom tlu.

Zalivanje

Jednom kada se vaše drvo ukoreni, ne bi trebalo da zahteva redovno zalivanje. Prve godine ga redovno zalivajte. Obilno zalivanje je korisnije od kratkih i čestih. Dobro ukorenjeno drveće može da se održi na suvim zemljištima, ali ovo nikako nije vrsta otporna na sušu.

Temperatura i prezimljavanje

Smreka može da podnese ekstremno niske temperature, tako da zrela stabla nemaju posebne potrebe za prezimljavanjem. Nezrela stabla mogu koristiti debeli sloj malča u podnožju kako bi korenje bilo malo izolovano od hladnoće.Norveška smrča je izuzetno otporna na hladnoću, sa tolerancijom na mraz i do -35 stepeni Celzijusa. Jelke ne podnose dobro jako toplo letnje vreme.

Đubrenje

Ne bi trebalo da đubrite svoju norvešku smrču. Prilikom prve sadnje, možda ćete želeti da testirate svoje zemljište da vidite da li je potrebno dodati treset da bi se poboljšala kiselost. Svako đubrenje treba da se vrši na osnovu uslova zemljišta.

Orezivanje

Budite veoma pažljivi kada orezujete smreku, jer drvo ima divnu prirodnu formu koju će želeti da sačuva. Drvo ne bi trebalo mnogo orezivati, osim ako nije izloženo jakim vetrovima, u tom slučaju možete imati koristi od redovnih orezivanja, kako bi se smanjila tzv. “površina jedra” (jer je sklona vetroizvalama). Nema potrebe da redovno orezujete smreku jer to može da joj pokvari oblik. Međutim, možete ukloniti mrtve, oštećene, ukrštene ili bolesne grane ako se pojave.

Štetočine i bolesti

Smrča (smreka) je veoma izdržljivo drvo koja zahteva minimum brige o bolestima. U većini slučajeva, bolesti je ne napadaju osim ako je drvo već pod velikim stresom zbog suše ili drugih faktora životne sredine. Ako se to dogodi, neke od bolesti uobičajene za smrču su Citospora, rak ili rđa. Isecite pogođene grane. Drveće takođe može postati ranjivo na paukove grinje; tretirajte grinje insekticidnim sapunima ili uljima. Takođe je podložan mnogim vrstama buba koje buše stablo i unose trulež. Pazite na male rupe blizu podnožja drveta i tretirajte insekticidom ako primetite bilo kakve znake aktivnosti buba.

Dodatne informacije

Dimenzije 110 cm

Pitanje o proizvodu: Picea Abies Novogodišnja jelka 110-130 cm

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka