Skimmia japonica ‘Rubella’-Skimija

1,350 RSD

Opis

Skimija je spororastući zimzeleni žbun, koji maksimalno raste u visinu i širinu do oko 120cm. Vrlo je dekorativna vrsta u toku cele godine što zbog sjajnih tamno zelenih listova što zbog beličastig cvasti. Retka je na našim prostorima ali odlično uspeva u našim uslovima sredine. Dobro podnosi niske temperature pa se bez problema sadi direktno u baštu. Ukoliko je sadite u saksiju poželjno je da saksija bude dovoljno velika kako bi koren na zimu bio zaštićen od izmrzavanja. Idealni položaji na kojima skimija najbolje uspeva su polusenovita ili senovita mesta.

Skimmia japonica ‘Rubella’ je zimzeleni žbun, vrlo spororastući koji svoju maksimalnu visinu i širinu od oko 120cm postiže za 10 do 20 godina. Izuzetno dekorativna vrsta u svim fazama vegetacije. Listovi su sjajni, tamnozeleni i kožasti, izduženi od 5-12cm u zavisnosti od starosti sadnice. Listovi su aromatični i nalik citrusima otpuštaju eterična ulja kada se protrljaju između dlanova. Skimia se lepezasto širi i poprima formu žbuna gusto obraslog granama. U rano proleće, već od februara formira jako veliki broj žuto-belih cvetova u širokim grozdastim cvastima. Retka je na našim prostorima ali odlično uspeva u našim uslovima sredine. Dobro podnosi niske temperature pa se bez problema sadi direktno u baštu. Ukoliko je sadite u saksiju poželjno je da saksija bude dovoljno velika kako bi koren na zimu bio zaštićen od izmrzavanja. Idealni položaji na kojima skimija najbolje uspeva su polusenovita ili senovita mesta. Ukoliko je izložena jakom suncu može doći do opekotina na listovima pa i propadanja čitave biljke. Zemljište treba da bude plodno, humusno, blago kisele reakcije. Nije zahtevna po pitanju nege i održavanja, potrebno je redovno zalivanje i povremena prihrana u toku vegetacije. Podnosi orezivanje. Jako otporna biljka na bolesti i štetočine. Skimia je odličan izbor za niže bordure, žive ograde. Uvek dolazi do izražaja bilo da se nalazi u soliternoj sadnji ili u kombinaciji sa drugim biljkama različite teksture ili boje.

Sadnice Skimmia japonica ‘Rubella’ možete kupiti u našem vrtnom centru u rasadniku u Petrovaradinu ul.Franje Stefanovica 7. ili da Vam se isporuče kurirskom sluzbom.

Po preuzimanju robe rasadnik SEVAR nema više mogućnost nadzora i nege istih tako da ne može dati garanciju na dalje. Za sadnice kao živo biće nije moguće dati garanciju ni dan posto napuste rasadnik. Ne možemo uticati na održavanje i negu istih, samim tim i na dalji rast i razvitak istih.

Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne preglede kako šumskih tako i fito inspekcije tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo.

Pitanje o proizvodu: Skimmia japonica ‘Rubella’-Skimija

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka