Zlatni bambus Phyllostachys aurea 150-170cm

8,000 RSD

Bambus je zimzeleni grm koji se odlikuje brzim i visokim rastom, raste u visinu od 4 – 8m a u širinu 2-5m, sa mnoštvo ukrasnih zelenih listova. Stabljike su veoma dekorativne žute, sa izraženim pršljenovima, u sredini šuplje. U povoljnim uslovima obrazuje dosta lisne mase i puno novih stabljika. Pogodan za sadnju u vrtu, saksiji ili žardinjeri.Ovaj bambus je jedan od najboljih za živice i za sadnju pored prilaza i staza.Biljka je otporna na mraz i sušu. Lišće mu opada tek na prolece.Višegodišnja dekorativna zimzelena biljka za uređenje bašta, terasa i enterijera. Potpuno aklimatizovana sadnica, otporna na zime i veoma niske temperature. Takođe, veoma uspešno raste i u zatvorenim prostorima u većim saksijama ili žardinjerama uz minimalnu sunčevu svetlost i toplotu.
Zlatni bambus – (Phylostachys aurea) jedan je od najčešćih vrsta bambusa koji se sadi u vrtovima. Često se koristi kao živica ili kao zaklon u vrtu.Odličan je izbor za žive ograde, paravane i kontejnere za sva godišnja doba.

Phyllostachys Aurea je snažan, graciozni zimzeleni bambus sa visokim, uspravnim, svetlo zelenim stabljikama koje izlaganjem suncu požute. Glatka je površina štapa stabljike, širine je oko 2,5-3,6 cm, sa izraženim čvorovima često zbijenim, ima grananje niže u osnovi u u odnosu na druge vrste bambusa.Listovi su kopljasti, svetlo zeleni, čvrsti i otporni na hladnoću(-10 do -20C), toplotu i sušu. U proleće treba ukloniti,izdanke, slabe, suve i oštećene delove štapne stabljike.

 

Kategorija:

Opis

Odabir lokacije za sadnju bambusa

Bambus najbrže raste na mestu koje je potpuno izloženo suncu, voli da ima plodno, blago kiselo, dobro drenirano i vlažno zemljište. Bambus koji je na direktnom sunčevom svetlu će rasti najbrže. To su biljke koje takođe žele imati plodno, blago kiselo, dobro drenirano, ali vlažno tlo.

Sadnja bambusa

Kada odaberete mesto za početak uzgoja bambusa, možete posaditi svoj bambus. Iskopajte rupu koja je dvostruko šira od korena vašeg bambusa. Stavite bambus u rupu i raširite korenje po rupi. Nežno napunite sadno mesto zemljom, nabijajući malo tlo dok ga popunjavate. Obilno zalijte sadno mesto kako biste popunili sve vazdušne džepove između zemljišta i korena. Sadnja bambusa na ovaj način omogućava bambusu da brže uspostavi svoj rast korena, jer će tlo oko njega biti rastresito tako da će koren i rizomi moći brže da rastu. Zalivanje potom vršiti jednom nedeljno dok se ne uspostavi i rast nadzemnog dela biljke. Ako je moguće, obezbedite malo hlada novozasađenom bambusu prve dve nedelje nakon sadnje.

Briga o biljkama bambusa

Briga o biljkama bambusa nakon što biljka uspostavi normalan rast i razvoj prilično je jednostavna. Bambus najbolje uspeva ako dobije najmanje 2,5 cm vode nedeljno, bilo zbog padavina ili ručnog zalivanja. Zalijte bambus obilno da biste podstakli duboko korenje, što će pomoći u zaštiti vašeg bambusa od suše. Ako je moguće, nemojte grabljati listove bambusa oko korenove glave bambusa (početak stabla). Listovi će pomoći da korenje bude zaštićeno i vlažno. Oni će takođe vratiti esencijalne hranljive materije u tlo prilikom raspadanja, što će podstaći rast bambusa. Dodavanje sloja malča iznad korenja bambusa takođe će održati vaš bambus jakim. Pravilna nega biljaka bambusa podrazumeva da se u proleće doda sloj komposta ili uravnoteženog đubriva.

Kontrolisanje rasta bambusa

Postoji vrlo realna šansa kako bambus zasađen u vrtu može postati nekontrolisan, pa je dobro prilikom sadnje osigurati zaštitu u obliku ograda za korenje, rizomske brane, koje se ukopavaju u tlo i tako ograničavaju njihovo širenje. Ako imate snažno rastuću vrstu uzmite u obzir da postavite prepreke ili instalirate barijeru. Barijeru bi trebalo postaviti barem 2-3 metra pod zemljom i 2 do 3 metra iznad tla. Barijera treba da okružiti bambus u potpunosti. Pošto je instalirate barijeru, proveravajte vrh barijere najmanje jednom godišnje. Smanjite bambusov rast na vrhu barijere kako bi ga spriječili da pobegne van nje.

Bambus je zimzelena biljka. Sve zimzelene biljke gube lišće, ali ih ne gube sve odjednom kao njihovi listopadni prijatelji. Neki požuteli listovi bambusa i opadanje listova bambusa su normalni procesi tokom cele godine. U proleće će doći do malo većeg gubitka listova. Dakle, ako samo nekoliko vaših bambusovih stabljika i listova požuti, to je verovatno normalno trošenje. Međutim, ako veliki delovi ili ceo vaš bambus požuti, onda najverovatnije imate problem. Problematično požutelo lišće bambusa može biti uzrokovano niskim sadržajem hranljivih materija u zemljištu, močvarnim zemljištem ili prekomernim zalivanjem, nedostatkom vode ili stresnim situacijama rasta. Ako želite pomoć za žuto lišće bambusa, redovno proveravajte tlo. Bambusu je potrebna dobra drenaža. Ako je tlo blatno i močvarno, onda ste preterano zalivali ili je bambus zasađen na pogrešnom mestu. Smanjite navodnjavanje. Ako je vaše zemljište zaista suvo, onda morate povećati vreme i/ili učestalost navodnjavanja. Bambus voli puno vode i nije biljka otporna na sušu. Zapamtite da se biljke bambusa svake godine šire sve šire. Moraćete da prilagodite svoju postavku za navodnjavanje kako bambus raste. Dozvolite da leglo bambusovog lišća ostane na tlu, a ne da ga grabljate. Ovo pomaže u zadržavanju vlage u zemljištu. Biljke bambusa vole kiselo, bogato, ilovasto tlo. Bambus će imati koristi od redovne, godišnje primene organskog komposta . Organski kompost pruža različite hranljive materije u tlu po skromnoj brzini. Takođe pomaže u zadržavanju hranljivih materija u tlu za upotrebu vaših biljaka bambusa i otvara tešku glinenu zemlju koja ne drenira dobro. Stresne situacije u rastu za vaše biljke bambusa mogu značiti da je lokacija previše vetrovito, prevruće, previše suvo ili previše zagađeno. Ako imate neku od ovih situacija, možda ćete morati da je ublažite povećanjem vetrozaštitnog pojasa , dodavanjem više vode za navodnjavanje ili smanjenjem upotrebe hemijskih pesticida, herbicida ili sintetičkih đubriva u blizini . Uzgajanje bambusa je zabavno i lako. Jedan od najuzbudljivijih aspekata uzgoja bambusa je da se vidi koliko brzo raste. Ako vam stabljike i listovi bambusa požute, pokušajte sa nekim od ovih predloga da vratite svoj bambus na pravi put.

Pitanje o proizvodu: Zlatni bambus Phyllostachys aurea 150-170cm

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka