Malč Borova kora 50l

1,000 RSD

Dekorativna malč  se dobija preradom Borovog drveta ili njegove kore.
Prosečna potrošnja malča od Borove kore po m2 je jedna vreća od 50 litara ukoliko idete sa tanjim slojem borovog malča od 5 cm, potrošnja je vreća po m2, što je deblji sloj malča koji prostirete (time je utrošak srazmerno veći).

Malč od Borove kore je organski materijal namenjen prostornom uređenju zelenih površina, vrtova  i cvetnih leja u parkovima.

Malč treba postavljati posle sadnje biljaka a pre nicanja korova. Preporučena debljina sloja nanosa Borove kore treba da bude u rasponu od 7 do 10 cm, a prečnik malčiranog zemljišta oko biljke 1m. Radi sprečavanja gomilanja vlage u zoni korenovog vrata malč mora biti udaljen 5 cm od stabla biljke.

Ovaj malč je mešavina male, srednje i velike granulacije.

Opis

Karakteristike malča od borove kore:

• Sprečava rast korova;
• Čuva vlagu u zemljištu i smanjuje potrebu za zalivanjem;
• Sprečava isušivanje tla;
• Štiti zemljište od velikih varijacija u temperaturi (godišnja doba);
• Sprečava eroziju zemljišta;
• Pogodan je za izradu staza, prirodan je pokrivač tla za jako optrećene površine gde ne može trava da izdrži (debljina sloja malča treba da bude 10 cm);
• Upotrebljiv je kao dekorativni pokrivač tla.

Upotreba malča :
– Cvetne leje, alpinetumina, kamenjari – sprečava pojavu korova i smanjuje nivo održavanja
– Tampon izmedju ivičnjaka, travnjaka i betona, asfalta – najčešće gde su ugrađeni ivičnjaci postoji jako mala dubina zemlje gde se trava leti uvek osuši usled nedostatka zemljišta. Malč je adekavatna i prirodna alternativa
– Dekorativne staze u vrtu – po malču možete gaziti bez problema da ćete imati blato
– Meki pojas oko samih sadnica – pored dekorativne svrhe takođe smanjujete nivo održavanja (zalivanje,plevljenje…)
– Prirodna i mekana podloga za dečja igrališta – ukoliko ne želite prašinu, blato, beton, asfalt – malč je jedino rešenje (oko ljuljaški, tobogana, vrteški, rešenje za luna parkove)
– Trim staze
– Dekorativna pokrivka u saksijama, žardinjerama, gredicama – smanjuje nivo održavanja i daje prirodan miris bora.

Postavka malča od borove kore:

Pre same postavke potrebno je posaditi sadnice (ukoliko je reč o novom vrtu). Po mogućnosti možete pre postavke malča postaviti vodopropusnu agrotekstilnu foliju – pokrivku. Prvo se očisti površina zemlje namenjene za malčiranje od korova,trave,lišća i sličnog. Naneti sloj malča od 5-10 cm u zavisnosti od same situacije – srazmerno veličini biljke. Malč ravnomerno rasporediti – razbacati po površini i blago pritisnusti bilo ručno, grabuljom ili lopatom. Po izvršenom razbacivanju malča od Borove kore je poželjno obilno zaliti radi još bolje stabilizacije na zemljištu.

Pitanje o proizvodu: Malč Borova kora 50l

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka