Dekorativni malč – Crveni 50l

1,000 RSD

Dekorativna crveni malč  se dobija preradom Borovog drveta, njegove kore i farbanjem u crvenu boju.
Prosečna potrošnja malča po m2 je jedna vreća od 50 litara ukoliko idete sa tanjim slojem borovog malča od 5 cm, potrošnja je vreća po m2, što je deblji sloj malča koji prostirete (time je utrošak srazmerno veći).

Malč je organski materijal namenjen prostornom uređenju zelenih površina, vrtova  i cvetnih leja u parkovima.

Malč treba postavljati posle sadnje biljaka a pre nicanja korova. Preporučena debljina sloja nanosa treba da bude u rasponu od 7 do 10 cm, a prečnik malčiranog zemljišta oko biljke 1m. Radi sprečavanja gomilanja vlage u zoni korenovog vrata malč mora biti udaljen 5 cm od stabla biljke.

Bilo da se sadi živa ograda, drveće, pojedinačni četinari ili biljke u saksijama i žardinjerama, malč se podrazumeva. Boje malča su prirodne i nisu opasne ni štetne za ljude i kućne ljubimce. To je potpuno prirodni materijal koji se dobija seckanjem i bojenjem drveta. U prirodi i šumama to je uobičajeni proces koji se sam dešava i pomaže u rastu i zaštiti. U urbanim sredinama mi pomažemo biljkama i cveću i štitimo biljke malčiranjem. To je stručni izraz koji označava posipanje malča i zaštitu zemljišta oko biljaka.Pored vrlo dekorativnog izgleda, malč sprečava nicanje korova, čuva vlagu u zemljištu, štiti koren biljke od izmrzavanja, sprečava isparenje, a svojim kasnijim razlaganjem hrani biljke.

Ovaj malč je srednje granulacije.

Opis

Karakteristike crvenog malča:

• Sprečava rast korova;
• Čuva vlagu u zemljištu i smanjuje potrebu za zalivanjem;
• Sprečava isušivanje tla;
• Štiti zemljište od velikih varijacija u temperaturi (godišnja doba);
• Sprečava eroziju zemljišta;
• Pogodan za izradu staza, prirodan je pokrivač tla za jako optrećene površine gde ne može trava da izdrži(debljina sloja malča treba da bude 10 cm);
• Upotrebljiv je kao dekorativni pokrivač tla.

Upotreba malča :
– Cvetne leje, alpinetumina, kamenjari – sprečava pojavu korova i smanjuje nivo održavanja
– Tampon izmedju ivičnjaka, travnjaka i betona, asfalta – najčešće gde su ugrađeni ivičnjaci postoji jako mala dubina zemlje gde se trava leti uvek osuši usled nedostatka zemljišta. Malč je adekavatna i prirodna alternativa
– Dekorativne staze u vrtu – po malču možete gaziti bez problema da ćete imati blato
– Meki pojas oko samih sadnica – pored dekorativne svrhe takođe smanjujete nivo održavanja (zalivanje,plevljenje…)
– Prirodna i mekana podloga za dečja igrališta – ukoliko ne želite prašinu, blato, beton, asfalt – malč je jedino rešenje (oko ljuljaški, tobogana, vrteški, rešenje za luna parkove)
– Trim staze
– Dekorativna pokrivka u saksijama, žardinjerama, gredicama – smanjuje nivo održavanja i daje prirodan miris bora.

Postavka crvenog malča:

Pre same postavke potrebno je posaditi sadnice (ukoliko je reč o novom vrtu). Po mogućnosti možete pre postavke malča postaviti vodopropusnu agrotekstilnu foliju – pokrivku. Prvo se očisti površina zemlje namenjene za malčiranje od korova,trave,lišća i sličnog. Naneti sloj malča od 5-10 cm u zavisnosti od same situacije – srazmerno veličini biljke. Malč ravnomerno rasporediti – razbacati po površini i blago pritisnusti bilo ručno, grabuljom ili lopatom. Po izvršenom razbacivanju crvenog malča je poželjno obilno zaliti radi još bolje stabilizacije na zemljištu.

Pitanje o proizvodu: Dekorativni malč - Crveni 50l

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka