Ruzmarin

800 RSD

Latinski naziv: Rusmarinus officinalis

Ruzmarin je aromatična, začinska, lekovita i dekorativna biljka mediteranskog porekla. Rsate kao gust i uvek zelen žbun, visine 1-2 m. Cveta u proleće (mart-april) lepim plavičastim cvetovima.
Malo je biljaka koje su rasprostranjene i omiljene kao ruzmarin. Uspešno raste na sunčanim i zaštićenim položajima, čak i na siromašnim zemljištima. Gaji se u vrtovima ili u većim saksijama. Treba ga redovno orezivati. Zalivanje ne preterano, ali redovno.

Opis

Ruzmarin – Rosmarinus officinalis ili „morska ruža“ je mediteranski zimzeleni grm koji poraste u visinu i do 2m. Raskošno je razgrantat odrvenelim granama bogatim uskim i duguljastim zelenkastim listovima. Cvetovi su beli ili plavičasti i javljaju se se na proleće i sredinom jeseni. Nežni cvetovi su sićučni i smešteni su u pazuhu gornjih listova. Ruzmarin je vrlo mirisna, aromatična biljka koja je poznata i po eteričnim uljima koja se široko koriste u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Kod ruzmarina je karakteristično i to što je medonosna vrsta te je pogodna za sadnju oko pčelinjaka. „Morsku ružu“ je potrebno saditi na osunčanim mestima kako bi biljka bila u punoj snazi, sa zdravim listovima, cvetovima i jakim mirisom. Pre početka cvetanja zahteva dosta valge u zemljištu ali i dobru drenažu. Ruzmarinu prijaju neutralna do alkalna humusna i peskovita zemljišta mada podjednako uspeva i na plitkim. Nakon cvetne faze podnosi i intenzivne sušne periode. Nije otporan na jake vetrove te ga treba štititi od golomrazice i hladnih zimskikih vetrova. Odrasle sadnice ruzmarina mogu da izdrže niske temperature i do -20 stepeni. Ovo je vrsta koja ne zahteva preteranu negu što je čini jednostavnom za gajenje. Ruzmarin ima jak korenov sisem te je pogodan za vezivanje tla na kosinama podložnim eroziji. Ukoliko se gaji na plantažama prepurčuje se razmak sadnje od 80x80cm, 100x80cm ili 100x100cm. Vrlo je pogodan za sadnju u aromatičnim i začinskim vrtovima i podjednako uspešno se gaji po saksijama i žardinjerama. Svojim originalnim listovima daje atraktivan kontrast kada se gaji u grupacijmama sa drugim biljnim vrstama i jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka.

U ponudi biljke U saksijama 3-4l visina biljke od 35-50cm.

Sadnice ruzmarina možete kupiti u našem vrtnom centru u rasadniku u Petrovaradinu ul.  Franje Štefanovica 7 ili da Vam se isporuče kurirskom službom.

Po preuzimanju robe, sadnica rasadnik ŠEVAR nema više mogućnost nadzora i nege istih tako da ne može dati garanciju na dalje. Za sadnice kao živo biće nije moguće dati garanciju ni dan posto napuste rasadnik. Ne možemo uticati na održavanje i negu istih, samim tim i na dalji rast i razvitak istih.

Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne preglede kako šumskih tako i fito inspekcije tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo.

Dodatne informacije

Dimenzije 40-50 × 40-50 cm

Pitanje o proizvodu: Ruzmarin

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka