Chamaecyparis lawsoniana Ellwood’s Empire – Elvudovo carstvo (170 – 200 cm)

3,000 RSD

Chamaeciparis lavsoniana ‘Ellvood’s Empire’ je četinar sa igličastim listovima izrazito žutih vrhova i svetlo zelene boje tokom cele godine, treba ga posaditi na sunčanom mestu kako bi zadržao pomenute boje lišća. Čunastog je oblika, raste do 3 m u visinu i do 1 m u širinu a grane mu skoro vertikalne. Dobro podnosi skoro sve tipove zemljišta. Elvudovo carstvo je zimzeleno širokolisno drveće, obično usko jajolikog ili stubastog obrisa, sa mnogo razgranatih sitnih listova nalik ljuskama i malim loptastim šišarkama. Raste prilično sporo u usko piramidalni ili stubasti gust žbun. Ne zahteva posebnu negu ili rezidbu, ali se može orezati u rano proleće ili oblikovati/šišati usred leta. Chamaeciparis lavsoniana ‘Ellvood’s Empire sa njihovim šarenim vrhovima listova daju četinaru topao sjaj u proleće. Posle leta grane postaju bleđe boje, ali sorta svakog proleća ponovo postaje žuta. Unutrašnje lišće je žuto-zeleno. Četinari imaju uspravne grane i grančice. To je kompaktan, gusto razgranat četinar koji ima meko lišće u obliku perja.Pripada kategoriji četinara iz porodice čempresa koje se koriste kao biljke za ogradu. Elvudovo carstvo je veoma popularno zbog svojih promenljivih oblika, vrsta listova i boje. Ljubitelji četinara ga biraju za osvetljavanje tamnozelenih pejzaža, a takođe ih drže u saksijama na otvorenom.

Kategorija:

Opis

Elvudovo carstvo preferira vlažno, dobro drenirano, blago kiselo zemljište (pH 6.0 – 7.5 blago kisela – neutralna), pritom je prilagodljiv za skoro sve vrste zemljišta. Ellvoods Empire voli dobro osunčane pozicije i polusenku. Može se rezati, šišati ili oblikovati od proleća do jeseni. Uzgajajte ga na baštenskoj gredici ili u posudi (uklonite mu tanjir) u kojoj se mora redovno proveravati vlažnost uz povremeno zalivanje.

Uputstvo za sadnju

  • Sadnja u saksije (kontejnere); Počnite sa dobrom, komercijalnom zemljom (humusom) za saksije, mnogi humusi su dostupni sa blagim početnim đubrivom u mešavini. Izaberite kontejner sa drenažnim otvorom ili budite spremni da izbušite rupe za drenažu ako ih nema. Pripremite kontejner tako što ćete ga napuniti zemljom za saksiju do 5 cm od oboda kontejnerske posude. Rukom ili lopaticom napravite malu rupu u zemljištu nešto veću od korena. Ubacite biljku u rupu i čvrsto pritisnite zemlju oko korena i samo prekrivajući klupko korena. Kada je biljka posađena u saksiji, dobro je zalijte da se tlo slegne i da se biljci da dobar početak. Postavite biljku na sunčano mesto. Presadite je svake 2 godine u istu posudu ili u posudu nešto većeg od prečnika korena.
  • Sadnja u bašti;  Pre sadnje potopite u vodu korenski sistem oko pola sata, potom ga stavite u rupu dvostruko veću od prečnika korenskog sistema ili saksije iz koje presađujete. Pomešajte organski poboljšivač zemljišta i đubrivo sa zemljom za ispunu rupe. Redovno zalivajte dok se ne uspostavi normalan rast, a onda povremeno. Najbolje vreme za sadnju je mart mesec.

Uputstvo za zalivanje

Prstom proverite vlažnost tla. Ako je gornji sloj zemlje od 5-10 cm suv ili su biljke uvenule, vreme je za zalivanje. Nanesite vodu na nivo tla ako je moguće bez vlaženje lišća. Zalivajte celu površinu tla dok voda ne iscuri iz dna saksije. Ovo ukazuje na to da je tlo potpuno vlažno.

Uputstva za đubrenje

Đubriva su dostupna u mnogim oblicima: granulisana, sporo otpuštajuća, tečna hraniva, organska ili sintetička. Odredite koji način primene je najbolji za tu situaciju i izaberite proizvod sa nutritivnim balansom dizajniranim za biljke sa lišćem.Previše đubriva može oštetiti biljke, tako da je važno pratiti uputstva na pakovanju da biste utvrdili koliko i koliko često treba hraniti biljke.

Pitanje o proizvodu: Chamaecyparis lawsoniana Ellwood’s Empire - Elvudovo carstvo (170 - 200 cm)

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka