Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’ – Nebeska raketa 170 – 200 cm

3,000 RSD

Piramidalna kleka Juniperus scopulorum SkyRocket je dekorativna biljka uskog habitusa, raste od 5 – 6 m visine a pečnik u osnovi je oko 60 cm.  Grane su priljubljene uz stablo i usmerene na gore. Često se koristi za isticanje vertikala. Voli sunce ili polusenku. Juniperus scopulorum “Skyrocket” je visoki četinar uske piramidalne forme, plavo zelenih četina, spiralno umotanih uz stablo do jako zašiljenog vrha. Zbog svojih karakteristika zovemo ga još i lažni čempres. Raste veoma brzo, plitkog je korenovog sistema i bez posebnih zahteva za zemljištem (uspeva u većini tipova zemljišta). Sadi se sam ili  u grupaciji, dobro se kombinuje sa kuglastim i poleglim četinarskim formama. Voli osunčane terene, nije preterano zahtevan za gajenje.  Piramidalna kleka “Skyrocket” je pogodan za formiranje izuzetno lepih živih ograda na osunčanim pozicijama, za mešovite kompozicije sa drugim četinarskim i lišćarskim žbunjem i perenama.Skajroket je tolerantan na sušu i često se koristi kao paravan ili vetrobranska zaštita.

Grananje Nebeske rakete je uglavnom žuto, a lišće je srebrno plave boje. Stvara plave bobice koje su popularne kao zimska hrana za ptice. Polako raste u mladosti, brzinom do 10 cm visine i 5 cm širine za godinu dana. Rast se malo ubrzava kako stari.

Ovoj biljci sporog rasta potrebno je do 50 godina da dostigne zrelost, što znači da se može koristiti u velikom kontejneru mnogo godina pre nego što mora da ode u zemlju. Skajroket“ je verovatno najuža dostupna sorta kleke . Lišće je plavkasto zeleno, nalik ljuskama i aromatično kada se zgnječi. Kao i većina kleke , razvija sitne zaobljene, plavičastosive šišarke koje podsećaju na bobice. Ovo može potrajati do dve godine da potpuno sazru. Čak je i kora privlačna, crvenkasto braon boje zanimljivog izgleda. U pejzažu, biljke kleke Skajroket čine prekrasan neformalni paravan kada se masovno sade. Njihovo neinvazivno korenje ukazuje na to da se mogu koristiti i kao temeljni zasadi (dugogodišnji zasadi).

Izgled po sezonama:

 • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine svetlije boje.
 • Leto: Biljka ima zeleno-sivo-plavkastu boju
 • Jesen: Biljka ima zeleno-sivo-plavkastu boju
 • Zima: Zimzelena vrsta.

Biljka Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’ je tolerantna i na punu i na delimičnu izloženost suncu, loše zemljište, toplotu i sušu. Zemljište može biti bilo koje pH vrednosti (preporuka je blago kiselo zemljište), a po tipu glinuša, pesak, ilovača ili krečnjački. Najveći zahtev je dobra dreniranost zemljišta, bez visoke vlažnosti. Ovo je drvo koje se lako presađuje, koje može da raste godinama u kontejneru, a zatim da se premesti u baštensko zemljište. Nakon sadnje zahteva redovno zalivanje, ali nakon uspostavljanja normalnog rasta korenskog sistema, ova kleka može tolerisati kratke periode suše.

Uktratko, Nebeska raketa ima žbunast habitus, formu usko-vretenastu, dostiže visinu do 3 m, a širinu oko 60cm. Četine su svetlo plave boje. Ovaj kultivar je otporan na visoke temperature i sušu. Dobro podnosi siromašna zemljišta.

Kategorija:

Opis

Za sadnju vaše kleke Skajroket potrebno je nekoliko koraka:

 • Izaberite sunčanu lokaciju . Potpuno ili delimično sunce je idealno za vašu kleku Skajroket. Izbegavajte jako zasenčena područja, jer ona kleku čine podložnijom na bolesti. Zasadite ga na mestu sa punim suncem ili laganom senkom . Kada dobiju previše senke, grane se rašire u nastojanju da propuste više sunčeve svetlosti, a oštećenje njihovog oblika se ne može popraviti.
 • Kleka može patiti od prekomernog zalivanja, grane mogu čak i umreti i postati smeđe . Ako je suša jaka, duboko zalivanje u sloju od oko 2,5 cm pomoći će biljkama da zadrže svoj zdrav zeleni rast, voda nikada ne bi trebala da stoji kao barica ispod niskih grana.
 • Dajte svom drvetu dovoljno prostora . Obavezno izaberite lokaciju sa dobrom drenažom u otvorenom okruženju kako biste svom zimzelenom drvetu dali prostor za rast.
 • Koristite blago kiselo zemljište . Skajroket kleka može uspevati u mnogim uslovima zemljišta, uključujući zemljišta koja sadrže pesak, glinu i ilovaču. U idealnom slučaju, posadite svoju Skirocket kleku u zemljište sa blago kiselim pH nivoom . Tlo uvek treba da bude poluvlažno, a ne mokro.
 • Posadite svoje Skajroket kleke na odgovarajući razmak od oko 1 m. Prepuno stabala  u redu uzrokuju prerastanje lišća i lošu cirkulaciju vazduha. Omogućite svojim klekama dovoljno prostora za rast tako što ćete ih razmaknuti na 1m ili više.
 • Kada budete spremni za sadnju, izvadite biljku kleke iz saksije i rukama joj rastresite korijensku masu. Posadite stablo kleke dovoljno duboko da se potpuno pokrije korenski sistem.
 • Zalijte  svoju sveže zasađenu kleku Skajroket odmah, a zatim dva puta nedeljno tokom prvog meseca nakon sadnje. Kako biljka postane uspostavljena (ukorenjena), možete smanjiti učestalost zalivanja na jednom nedeljno, mada ćete možda morati povremeno više zalivati biljke tokom sušnih letnjih meseci.

Opšte saveti za uzgoj i negu kleke Skajroket:

 • Svetlost : Ova stabla uspevaju na punom suncu i delimičnoj senci. Izbegavajte uzgajanje ovih stabala u gustim zasenčenim područjima.
 • Temperatura : Skajroket kleka se dobro ponaša na različitim temperaturama, ali je osetljiva na prekomernu vlagu.
 • Zalivanje : Vašoj novoj biljci će biti potrebno stalno zalivanje, ali možete smanjiti učestalost kako Skirocket kleka sazreva. Izbegavajte prekomerno zalivanje biljke, što može izazvati truljenje i pepelnicu.Jednom postavljeni, grmovi kleke zahtevaju malo ili nikakvo dodatno zalivanje. Veća je verovatnoća da će dobiti bolesti od prekomernog zalivanja, a ne od nedovoljno zalivanja. Novozasađenim Skajrocket-ima će biti potrebno zalivanje svake nedelje ili dve dok se ne razviju koren.
  Kleka ne toleriše stalno vlažna zemljišta .
 • Đubrenje : Za uspostavljanje korenskog sistema koristiti kompletna đubriva sa sporim oslobađanjem sa formulacijom 16-4-8 ili 12-4-8 primenjeno po stopi od 3 kg na 10 m2 u rano proleće i ponovo u kasno leto. Naneti đubrivo pre padavina ili navodnjavati odmah nakon nanošenja.
  Đubrite svoje kleke Skirocket svakih nekoliko godina nakon što kompletno razviju korenov sistem.
 • Orezivanje : Osim rezidbe kojom biste uklonili mrtve delove drveta, verovatno nećete morati da orezujete svoju kleku Skajroket. Kleka retko zahteva rezidbu, ograničite orezivanje na uklanjanje mrtvog ili oštećenog dela drveta. Orezujte da biste održali željeni oblik.Najbolje vreme za rezidbu je proleće nakon poslednjeg mraza, odsecite samo 5 do 8 cm odjednom da biste bolje upravljali tempom sečenja.Ako odsečete granu ispod lišća, i u ovu tzv. “mrtvu zonu”, iz nje neće izrasti novi listovi. To znači da se vaša kleka nikada ne može orezati manje od granice njene mrtve zone. Ako nastavite sa orezivanjem i oblikovanjem kako drvo ili žbun raste, možete ga održati kompaktnim i zdravim.Prilikom orezivanja koristite rukavice, jer su neki ljudi veoma osetljivi na biljni sok i ulje.
 • Štetočine i bolesti : Skirocket kleka je sklona klekovi klekovini, rđi kedrovine i raku. Da biste sprečili bolesti rđe, izbegavajte da uzgajate kleku Skirocket u blizini stabala jabuke ili gloga. Uklonite sve zaražene grane ili lišće da biste rešili problem sa štetočinama. Koristite crevo da pošpricate svoje kleke Skirocket, koristeći jak pritisak vode da biste uklonili paukove grinje.Kleka je podložna napadu pepelice na grančicama i vrhovima koje uzrokuju da mlađe iglice postanu smeđe i padaju sa grana. Vrhovi grana postaju bledi, a zatim crveno-smeđi pre nego što postanu smeđi i opadaju sa žbunja. Na granama se razvijaju rak rane tamo gde se mrtvi delovi grane susreću sa delovima koji su još živi.Omogućavanje bolje cirkulacije vazduha procesom rezidbe i držanje vodenih prskalica podalje od kleke može pomoći.Glavna bolest na koju treba obratiti pažnju prilikom uzgoja kleke Skirocket je rak, iako se može javiti. Skirocket takođe može poslužiti kao domaćin za rđu kedrovine i jabuke . Nekoliko štetočina napada kleku, verovatno zbog ulja jakog mirisa, neke gusenice i povremeno lisne uši mogu prouzrokovati minimalnu štetu. Uglavnom, ovo je biljka koja se lako održava i koja se lako održava sa mnoštvom pejzažnih primena i godinama odiše kraljevskom lepotom u bašti.
 • Nedostatak magnezijuma, sumpora, kalijuma ili azota dovodi do pojave žutog lišća. Magnezijum, kalijum i azot obično uzrokuju žutu donju polovinu kleke, dok sumpor izaziva promenu boje duž gornje polovine lišća.
 • Kleka u zimskim mesecima miruje. Ako je vaš kontejner porozan materijal kao što je glina ili beton, možete ga premestiti u zatvoreni prostor na negrejanu lokaciju. Kleki će i dalje biti potrebno puno sunca , a to nije lako postići u zatvorenom prostoru.Zaštita od mraza i vetra za mlade, neustanovljena stabla kleke je takođe važna. Napravite štit oko drveta kleke tako što ćete prevući vreću preko četiri kolca koja su viša od drveta. Zatim, pričvrstite foliju kamenjem ili ciglama u podnožju, pazeći da ne dođe u kontakt sa drvetom.

Pitanje o proizvodu: Juniperus scopulorum 'Skyrocket' - Nebeska raketa 170 - 200 cm

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

  Vaše ime

  Vaš email

  Vaša poruka