Erika – Erica carnea-Bela

450 RSD

Karakteristike

 • Erica carnea, poznatija kao vres, cveta i pod snegom jer dobro podnosi niske zimske temperature.Erika je niski zimzeleni žbun visine i širine od 20-50 cm. Listovi su joj igličasti, perastog oblika intenzivne zelene boje.Tokom zime listovi poprimaju braon boju a u proleće su zeleni. Cvetovi su zvonasti sakupljeni u cvastima, diskretnog su mirisa.Boja cveta može biti: roze, ljubičasta, crvena ili bela, oblika je od zvona do trube veličine 1-2 mm, cvetovi rastu na kraju stabljike.
 • Erica carnea je posebno dekorativna ako se gaji u kombinaciji sa patuljastim četinarima. Sadi se u grupi od po 5 biljaka na međusobnom rastojanju od 30-40 cm. Može da se sadi i pojedinačno, ali se mnogo bolji efekat postiže sadnjom u grupama.
 • Može da ima invazivan porast.
 • Sezona sadnje je tokom cele godine.
 • Cveta tokom jeseni i zime.
 • Brzina rasta biljke: biljke je srednjeg rasta sa brzim porastom.Brzina porasta biljke je velika ako eriku održavate u optimalnom stanju.
 • Životni oblik biljke: zimzelena, višegodišnja (perena), grmolika biljka.
 • Upotreba biljake: Erika je višegodišnja zimzelena biljka zbog niskog habitusa pogodna je za sadnju u vrtu (može da se koristi i kao pokrivač tla) i u saksijama kao ukrasno sobno bilje, ili može da se drži u žardinjerama na terasi/balkonu.Erika raste prilično dobro kao sobno bilje, sve dok je soba hladna i osvetljena.
 • Tokom zime, kada su sve biljke uveliko u mirovanju, erika je tad u svom punom sjaju. Ako je zima blaga, procvetaće već u decembru mesecu, u suprotnom cvetaće krajem februara ili početkom marta.Ako je biljka uspešno prezimila, u proleće se presađuje u novi lonac. Zemljište treba da bude kiselo, tresetno, bez kreča. Gornji sloj zemlje iznad korena je temeljno sabijen.

Opis

Nega

 1. Pozicija za sadnju
  Erika voli sunčana ili polusenovita mesta. Zemljište treba da bude dobro drenirano (propusno kako se nebi suvišna voda zadržavala oko korena biljke) i blago kiselo (supstrat za rododendrone pomešajte sa zemljom za sadnju). Ako je zima oštra, zaštitite koren biljke prekrivanjem zemlje u podnožju biljke senom ili malčom.
 2. Svetlost
  Eriki je potrebno mnogo svetla u zatvorenom prostoru, ali ne može da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Kada se uzgaja na otvorenom tlu, preferira delimičnu senku.Dobra pozicija za uzgoj erike je dobro osunčano ili polusenovito mesto.
 3. Zemljište
  Odgovara joj kiselo zemljište dobre propusne moći. Možete dodati perlit zemljištu kao pomoći u drenaži.
 4. Temperatura
  Idealna temperatura tokom perioda cvetanja je približno 7-8 °C, maksimalna je 15 °C. Kada temperatura raste, korisno je povećati nivo vlažnosti; u tu svrhu Erika se stavlja na paletu sa kamenčićima koji se stalno održavaju vlažnim.
 5. Zalivanje
  Eriki je potrebno redovno zalivanje sa povremenim orošavanjem lišća.Erica Carnea preferira da se zemlja osuši između zalivanja.Pošto ne podnosi krečnjak, zalivajte često odstajalom vodom i kišnicom (meka voda).
 6. Orezivanje
  Odmah posle cvetanja, kao i kod drugih cvetnih grmova, erika traži orezivanje, odnosno uklanjanje cvetova i grančica koje su se osušile, kako bi biljka imala energije za dalji razvoj. Odstranite uvele cvetne grančice i na taj način ćete održati gustinu žbuna i podsticaćete rast novih izbojaka. Tako pripremate biljku za sledeću sezonu u kojoj će ona biti bujnija i lepša.Sezona rezidbe je tokom proleća, leti i jeseni.
 7. Bolesti i štetočine
  Opadanje lišća je znak da biljka pati od suše. Ako, naprotiv, postoji višak vode, to je koren preplavljen i truli. Štetočinama za eriku su crvi i krpelji. Prisustvo prvih možete utvrditi prisustvom voštanih ljuska na poleđini listova. Oslobodite ih se pamučnim štapićem ili krpama natopljenim alkoholom. U budućnosti treba da koristite odgovarajuće komercijalno dostupne insekticide. Za uklanjanje krpelja koristite akaricide, dok povećavate nivo vlažnosti u okolini.

 

sadnice Erica 30-40 cm možete kupitu u našem vrtnom centru u rasadniku u Petrovaradinu ul.Franje Stefanovica 7 ili da Vam se isporuče kurirskom službom.

Po preuzimanju rasadnik SEVAR nema više mogućnost nadzora i nege istih tako da ne može dati garanciju na dalje. Za sadnice kao živo biće nije moguće dati garanciju ni dan posto napuste rasadnik. Ne možemo uticati na održavanje i negu istih, samim tim i na dalji rast i razvitak istih.

Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne preglede kako šumskih tako i fito inspekcije tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo

Pitanje o proizvodu: Erika - Erica carnea-Bela

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

  Vaše ime

  Vaš email

  Vaša poruka