Stubaste jabuke

Stubasto voće,odnosno stubaste sadnice su novonastale voćne vrste koje se odlikuju veoma lepom stubastom formom krune. Plodovi su odličnog ukusa i krupnoće. Ne zahtevaju puno nege u pogledu orezivanja i zaštite. Sade se na rastojanju od 0,5 m u redu. Mnogi od njih naprave zeleni ogradni zid. Mogu narasti i preko 5m visine ali svako ih može pustiti da narastu do željene visine tako što će ih posle par godina orezati na željenu visinu (obično je to oko 2m). Mogu se saditi na otvorenom (napolju) ili u saksijama. Sadnice zimi ne izmrzavaju.

Stubaste sadnice su veoma tražene zbog velikog prinosa na malim površinama. Gaje se bez naslona. Bočne grane, kada se pojave, krate se na 10cm dužine. Zbog minimalne hemijske zaštite koja im je potrebna skoro da se mogu smatrati organskim proizvodom.

Selekcioni ciljevi na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu su stvaranja novih sorti jabuka stubastog tipa rasta,  potpuno obojenog crvenog,  žutog ili zelenog ploda, različitog vremena sazrevanja, tolerantnih na prouzrokovače  bolesti i štetočine.

Prikazani svi od ukupno 5 rezultata

Prikazani svi od ukupno 5 rezultata