Objavljeno

Ruža u kulinarstvu

ruza-recepti-1Ona se smatra kraljicom cveća, simbol je ljubavi i lepote, ona je lepa i jednostavna – ona je RUŽA. Malo je koja biljka tokom istorije izazvala više uzdaha od službene kraljice svih cvetova. Utkana je u istoriju i umetnost mnogih naroda starog sveta, noseći brojna lica simbolike. Već u samom početku proučavanja, “ruža” je tek zbirni naziv za brojne vrste, podvrste, varijetete nastale selekcijom. Ruže su i zbirni naziv za rod Rosa, a u koji ulazi i običan šipak, odnosno šipkova ruža (Rosa canina L.). Tokom brojnih vekova kultivisanja ljudi su stremili dobiti varijetete zanimljivih boja, od snežno bele do intenzivno crvenih boja.

Međutim ruže ne postoje na ovom svetu samo da bi ulepšavale naš vrt. Ruže su poznate i priznate u medicini i kozmetici još od antičkih vremena, a latice ruža, ružina vodica i ulje čest su sastojak u kuhinjama Istočne Evrope, Bliskog i Srednjeg Istoka, Severne Afrike.

ruza-recepti-2Ružine latice se koriste za izradu ružine vode i sirupa, za poboljšanje arome meda i raznih alkoholnih pića, može se dodati u žele, puter, za pravljenje sirćeta, kolača, sladoleda i drugih poslastica. Kada kupujete gotovu ružinu vodu za korišćenje u jelima, uverite se da na deklaraciji piše da se može koristiti u ishrani a ne isključivo u kozmetici.

Osim kupovne, ružinu vodu možete sami napraviti i u svojoj kuhinji. Ružina voda se pravi najčešće od destilovane vode u koju se doda malo eteričnog ulja ruže, ali se takođe može napraviti potapanjem latica ruže u ključalu vodu oko 15 minuta. Na prvom mestu, budite sigurni da na cvetovima nema insekata i nikada ne koristite cveće koje je prethodno prskano pesticidima ili fungicidima. Takođe, koristite cveće na vrhuncu cvetanja jer tada ima i najbolji ukus. Pupoljci se ne koriste jer se nisu otvorili, dok uvenule latice najčešće imaju gorak ukus.
Kada ruže koristite za pripremu jela, veoma je važno da pomirišete i probate svaku vrstu ruže, jer neke mogu biti blagog ukusa, a neke gorkog ili kiselog. Najčešće, ruže jakog mirisa imaju i snažan ukus.
Da biste pripremili ruže za kulinarsku upotrebu, isperite ih i protresite kako bi ocedili višak vode iz njih. Okrenite cvet naopačke, hvatajući otvoren cvet u jednoj ruci, tako da je stabljika okrenuta nagore. Koristite oštre makaze i isecite odmah iznad stabla, a latice će slobodno pasti. Neke imaju gorak beli deo samo pri dnu latice pa i taj deo može da odstranite odjednom, dok latice ne padnu. Obilje mirisa i ukusa ruže pruža puno mogućnosti za upotrebu u kuhinji.
Ako koristite sveže umesto sušenih latica ili obrnuto, imajte na umu da suve latice imaju jaču koncentraciju eteričnih ulja i zato daju jači ukus od svežih, pa ako se u receptu zahteva 1 šolja svežih ružinih latica, a vi imate suve, dovoljna je duplo manja količina suvih i obrnuto, 1 šolja suvih se može zameniti sa 2 šolje svežih latica ruže.

SIRUP OD RUŽINE VODE

ruza-recepti-sirup-od-ruzine-vodeOvaj sirup je nezaobilazan sastojak u većini bliskoistočnih kuhinja. Svaki kuvar ima svoj sopstveni način za njegovu pripremu, tako da postoje mnogobrojne varijacije ovog klasičnog recepta. U osnovi, sirup se pravi od šećera i vode u koju se dodaje ružina voda. Može se dodati sok od citrusa, neko dodaje cimet što na kraju sirupu daje potpuno novu dimenziju.

Sastojci za 3 šolje:
• 1 šolja vode
• 3 šolje šećera
• 2 kašike soka od limete
• ½ šolje ružine vode

Priprema: U šerpi izmešajte vodu i šećer i kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa. Zatim snizite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Dodajte sok od limete, ružinu vodu, promešajte i ostavite da se kuva još nekih 10-ak minuta. Ako želite gušći sirup, kuvajte još malo kako bi još tečnosti isparilo. Povremeno promešajte. Sklonite šerpicu sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Procedite i sipajte u čistu teglu ili bocu, zatvorite i obeležite. Obavezno čuvajte u frižideru.

ruza-recepti-sirup-od-ruzine-vode-1 ruza-recepti-sirup-od-ruzine-vode-2

RATLUK OD RUŽE

ratluk-od-ruzeRatluk ili Rahat lokum je vrsta deserta pihtijaste konzistencije i slatkog ukusa sa dodatkom šećera u prahu. Omiljena je poslastica u arapskim zemljama, u Turskoj i na Balkanu. Prvi ratluk bio je baš ratluk sa aromom ruže, dobijen dodavanjem ekstrakta ili sirupa od ružinih latica.

Sastojci: ulje za podmazivanje pleha, 25 g želatina u prahu, 255 ml vode, 4 kašičice ružine vode, 450 g kristal šećera, 3-4 kapi crvene prehrambene boje, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašičica gustina.
Priprema: Tanko nauljiti pleh dimenzija 20×25 cm. Izmešajte želatin, vodu i ružinu vodu u većem tiganju i dodajte šećer. Postepeno zagrevajte i konstantno mešajte sve dok se šećer i želatin ne rastope. Pojačajte vatru i sačekajte da provri, bez mešanja. Smanjite vatru i kuvajte još 20-25 minuta. Sklonite sa vatre i umešajte prehrambenu boju, pa sačekajte da se prohladi par minuta. Sipajte smesu u nauljen pleh i ostavite sa strane da se hladi 24 sata. Isecite na željene oblike, a zatim svaki uvaljajte u mešavinu šećera u prahu i gustina. Čuvajte u vakuum posudi, između slojeva masnog papira. Ratluk se ne sme čuvati u frižideru već na sobnoj temperaturi.

RUŽE I ZDRAVLJE

Eterično ulje ruže ima antibakterijske, antigljivične, antiseptične i antivirusne karakteristike. Miris se može koristiti na mnogo načina, u aromaterapiji, kao lek protiv depresije, nesanice, stresa, pa čak i kao afrodizijak. U kozmetici, miris ruže je čest sastojak losiona, parfema, proizvoda za negu tela i kose, uljima i solima za kupanje.