Klematis Justa – Clematis Justa

1,100 RSD

Klematis Justa (Clematis Justa) je kompaktan klematis sa plavo-ljubičastim cvetovima u obliku zvezde, koji su u prelepom kontrastu sa centralnim vrhom (izgled čuperka) žuto-belih prašnika. Dostiže visinu oko 1,2m. Ova vrsta klematisa cveta u kasno leto. Uspeva u vlažnom, dobro dreniranom zemljištu. Klematisu je potrebno obezbediti da mu koren bude u hladovini, a to možemo postići tako što ćemo oko njega saditi pokrivače tla, ili iskoristiti ukrasno kamenje. Orezivanje vršimo rano na proleće. Veoma je izdržljiva baštenska biljka sa plodnim cvetom. Pripada grupi vitičela, Klematis Justa kompaktna je sorta koja je savršena za gajenje u velikim kontejnerima. Cveta od sredine leta do rane jeseni, ova pouzdana sorta je posebno laka za održavanje jer se svake godine može smanjiti skoro do nivoa zemlje.

Karakteristike:

 • Boja cveta: plavo – ljubičasta;
 • Životni vek biljke: višegodišnja;
 • Vreme sadnje: od marta do novembra;
 • Vreme cvetanja: od jula do septembra;
 • Svojstva biljke: puno cvetova srednje veličine od 8cm;
 • Prihranjivanje: redovno;
 • Položaj : sunce, polusenka;
 • Orezivanje: potrebno;
 • Mesto sadnje: bašta, pergola, žardinjera, saksija;
 • Izdržljivost: prezimljava na otvorenom;
 • Grupa orezivanja klematisa: 3;
 • Rastojanje između biljaka prilikom sadnje u bašti: 60 cm;
 • Širina biljke: 60 – 100 cm;
 • Visina biljke: 1,2 – 1,5 m.

Sadnja u bašti

Važno je pre sadnje razmisliti o montaži kanapa ili žice kao oslonce:

Ukoliko zasadite klematis uz zid kuće, postavite poprečnu rešetku, na koju stabljike sa lišćem mogu kao da pričvrste.
Postavite stub ili pergolu na koju je pričvršćen kanap tako da može da ostane u gornjoj poziciji.
Postavite piramidu od drvenih rogova ili drugog materijala, provucite kanap oko piramide na koj stabljike sa lišćem mogu kao da pričvrste .
Posadite ga u saksije sa stalkom za vezivanje.

Iskopajte rupu za sadnju 40 – 50 cm širine i 50 cm dubine. Klematis voli blago ilovasto tlo. Ako nemate takvu zemlju u svojoj bašti, kompost u odnosu jedne četvtine možete dobro da ga izmešate sa iskopanom baštenskom zemljom. Ako je kupljeni klematisom suv, mora se potopiti u kantu vode na oko 15 minuta, tako da se dobro Navlaži korenov sistem. Clematis ima osetljiv koren, pa ga je zato potrebno malo pažljivo rastaviti od saksije. Stavite dlan na vrh ivica saksije sa prstima oko korena tj. stabljike biljke. Okrenite saksiju naopako i lagano odvojite saksiju od kvržica korena sa kompaktnom zemljom. Sada se biljka može spustiti u sadnu rupu. Da bi se obezbedio potpuni lad za korenje klematisa, ovratnik korena treba postaviti 5-10 cm ispod površine tla. Nakon sadnje dobro zalijte.

Posle sadnje

Prvu godinu, u sušnim periodima, treba zalivati sa malo vode. Ako je biljka klematisa ispod krova ili u saksiji, mora se redovno zalivati. Klematis dobija plijesan ako je previše suv. Prvih godina, dobro je đubriti ga 3 puta od početka prolećnih pupoljka do 1. avgusta.

Sadnja u saksije

Kada sadite klematis u saksiju, izaberite mu osunčani ili polusenoviti položaj. Posadite penjačicu u vlažno, plodno, dobro drenirano zemljište. Postavite vrh korena na dubinu od 7,5 cm ispod nivoa zemlje, kako biste podstakli stvaranje novih izdanaka iz osnove biljke. Klematis ne voli zemljište koje je izrazito vlažno ili suvo. Takvo zemljište se možete poboljšati dodavanjem dosta dobro zagorelog stajnjaka ili baštenskog komposta. Kada uzgajate klematis u posudama za dvorište koristite kompost. Okačite stabljike biljke klematisa na odgovarajući nosač kao što je rešetka, žica ili samostojeći okvir za penjanje.

Kategorija:

Opis

Nega sadnice klematisa Justa

Sunčeva svetlost

Clematis ‘Justa’ clematis ne podnosi ni jaku sunčevu svjetlost niti previše hlada. Ako je mesto previše u senci, tada biljka ne može imati zadovoljavajući porast. Toleriše potpunu izloženost suncu ili boravak u polusenci. U idealno slučaju, klematis voli da mu je “glava na suncu a noge u senci”. Održite korenov sistem hladnim, zasenčen drugim okolnim biljkama ili mu dodajte šljunak u podnožje biljke. Budući da je ova sorta klematisa patuljasta odgovara joj pozicija na sunčanom mestu ili u polusenci drugog višeg drveća. Vrlo je korisno zaseniti mu biljnu bazu kako bi pružili dodatnu zaštitu klematisima. To se može postići, na primer, komplementarnom sadnjom malog grmlja oko klematisa.

Zemljište

Uspeva na vlažnom, dobro dreniranom zemljištu, tipologija zemljišta na kojima može da se sadi su glinovita, ilovasta, peskovita i krečnjačka. PH vrednosti zemljišta koji mu odgovaraju su alkalna i neutralna.

Zalivanje

Generalno, klematisi imaju visoku potrebu za vodom, ali ne podnose “stalno vlažna stopala”. Stoga se mora zalivati sa puno vode, posebno za vrijeme suvih vremenskih razdoblja. Ređe, ali temeljno (dubok prodor vlage) podstiče rast korena biljke. Na taj način voda može prodreti u dublje slojeve zemljišta pa biljka može bolje preživeti duže sušne periode.

Đubrenje

Tokom razdoblja cvetanja biljci je potrebna dovoljna količina hranjivih materija, kako bi se cvetovi mogli razvijati. Upotrebljavati đubriva u proleće i tokom cvetanja (đubriva za cvetnice) sa sporim otpuštanjem kako bi se klematis Justa polako i kontinuirano snadbevao hranivom u dužem vremenskom periodu. Kompost dodajete u razdoblju od novembra do decembra.
Zalijevajte redovno, ali ne prečesto, samo kada se gornji sloj tla dobro osušio. Uvijek održavajte tlo malo vlažnim.Idealna je ustajala kišnica za zalivanje.
Ne podnosi dugotrajno zamrzavanje

Orezivanje klematisa

Ako želite da smanjite veličinu vašeg klematisa, pa čak i da optimizujete cvetanje. Orezivanje je potrebno obaviti za dobar porast.
Klematis Justa formira mnogo dugih izdanaka koji mogu rasti u svim pravcima. Ako se ne obavi orezivanje, to će kao rezultat imati ograničeni porast u dužinu. Stoga se orezivanje preporučuje u rano proleće. Nakon jačeg orezivanja, stabljika iz osnove ponovno jača. Odrežite je u martu na 35-50 cm visine. Preterano jako orezivanje sprečava prolećno cvetanje. Alternativno, započnite s blagim orezivanjem u novembru / decembru a u proleće uklonite smrznute izbojke. Grupa orezivanja 3: Cveta na jednogodišnjim izdancima. Orezuje se u kasnu jesen ili rano proleće, sačuvajte dva para listova oko 20 cm iznad zemlje.
Klematis ima plitak koren, pa mu treba stimulacija njegovim skraćivanjem kako bi formirao dublje korenje.

Prezimljavanje

U vrtu je potrebno posaditi klematis Justa najkasnije do kraja leta, kako bi mogao dobro narasti do zimske sezone. Područje korena treba zasaditi zemljanim pokrovom (debeli sloj malča) kako bi se to područje zimi zaštitilo od prekomjernog sunčevog svjetla i hladnoće.

Klematis Justa je izdržljiv tj. podnosi niske temperature, ali u još mladim biljkama se preporučuje zimska zaštita. Za stasale klematise koji su sađeni pre duže vremena to više nije potrebno, mogu bez problema preživeti čak i niske temperature i do -20 °C.

Za mlade biljke preporučuje se sledeća zimska zaštita korena:
Pokrivanje lišćem ili malčem
Pokrijte agrotekstil prostirkama

Bolesti i štetočine

Kod ove biljnoj porodici postoji osetljivost na venenje. Ako se bolest prepozna na vreme, otkada i odakle potiče, zbog velikog rizika prenosa, u potpunosti ćete orezati pogođeni deo stabljike osetljiv na venenje. Dobro đubrivo i biljni supstrat sprečava pojavu bolesti.

Klematis Justa je niskog rasta, raste u grmovima, koji imaju obilje jednostavnih plavo-ljubičastih cvetova. Uspeva na sunčanim do polusenovitim mestima.
Prelepa sorta sa bujnim lišćem koje ne raste tako visoko. Sorta dobija svetlo plavo-ljubičasto cveće od jula do jeseni, dugo cveta. Najbolje se razvija na sunčanim do polusenovitim lokacijama. Zasađeno u dobro dreniranom, hranljivom zemljištu koje zadržava vlagu i po mogućnosti krečnjačkom zemljištu. Pogodno za sadnju, na primer, na pergoli, rešetkama, zidu, u saksiji ili kao penjačica u žbunju.

Klematis ne voli da se suši, ali i ne želi da se pokvasi. Takođe želi senovito i hladno na donjem delu debla. Slobodno posadite višegodišnje biljke u njenom podnožju, da one čuvaju vlagu za korenski sistem. Tako je i estetski lepša jer klematis ponekad može postati retka sa lišćem pri dnu stabljike. Zaštitite mu korenski vrat od prolećnog sunca.

Pitanje o proizvodu: Klematis Justa - Clematis Justa

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

  Vaše ime

  Vaš email

  Vaša poruka