Klematis Guernsey Cream

1,100 RSD

Klematis Guernsey Cream je sorta koja obilno cveta krem belim cvetovima sa zelenom linijom u sredini i žutim prašnicima. Prvi put cveta u junu na prošlogodišnjoj stabljici, a drugi put u avgustu-septembru na novogodišnjoj stabljici. Savršen je za uzgoj uz zidove, drveće, zidove, rešetke, pa čak i u saksijama. Sadite ga na mesto gde će dobijati najmanje 6 sati sunca tokom dana, s tim da donji deo biljke mora biti zaštićen od direktnog sunca, tj. mora biti u senci. Blagu senku korenu možete napraviti sadnjom nižih biljaka u blizini, uz dodavanje u podnožje biljke oblo kamenje ili malč. Ukoliko je teren, u koji želite da sadite ovu biljku, glinovit, obavezno dodajte humusa i peska i tako ćete pospešiti kvalitet tla. Prvu godinu nakon sadnje klematis morate zalivati bar jednom nedeljno. Bolje je da biljku dobro zalijete jednom nedeljno, nego da je svaki dan zalivate po malo.  Tokom leta, ako su visoke temperature,  možete zalivanje obavljati i svaki četvrti ili peti dan.

Opis

Klematis Guernsey Cream je veličanstvena sorta sa obiljem krupnih blistavih cvetova, prečnika od 12 – 15 cm, sa stablom potpuno prekrivenim lišćem. Kako cvetovi sazrevaju, poprimaju kremasto belu boju koja je u kontrastu sa istaknutim žutim prašnicima. Cvetanje se odvija u dva talasa: prvo u kasno proleće i rano leto a zatim u kasno leto i ranu jesen. Pouzdan i snažan ovaj klematis je pogodan za senice, rešetke, pergole i druge baštenske strukture. Uparite ih sa ružama penjačicama i brzo ćete prekriti ružine “gole noge”.

Laka je za uzgoj, uspeva na vlažnom, dobro dreniranom zemljištu, u delimičnoj senci mada toleriše punu osunčanost. Klematis voli da mu je “glava na suncu a noge u senci”. Koren se održava hladnim u senci uz dodavanje šljunka u podožje biljke.  Može da naraste u visinu od 180 – 240 cm.

Orezivanjem u kasnu zimu ili rano proleće uklanjate mrtve ili slabe grančice pre nego što počnu sa rastom. Proverite pojedinačne stabljike od vrha na dole dok ne dođete do para zdravih pupoljaka, orežite odmah iznad njih, uklanjajući vretenasti ili oštećeni rast iznad zdravih pupoljaka.

Orezivanje se vrši nakon prvog naleta cvetova kako biste kasnije podstakli drugi nalet cvetova tokom sezone.Orežite stabljike do većih pupoljaka ili jačih bočnih izdanaka neposredno ispod cvetova. Ako je na vrhu prerasla jače skraćivanje se vrši tokom druge ili treće sezone nakon prvog naleta cvetanja.Malo je tad verovatno da će biti drugog naleta cvetanja, ali će cvetati ponovo sledeće godine u kasno proleće ili rano leto.

Toksičan je za pse, mačke i konje.Kao penjačica, klematis je neprevaziđen u dugom cvetanju, bogatoj raznolokosti oblika cveta i toleranciji u pogledu izloženosti suncu i klime. Razmak sadnje je 90cm, ima prosečne zahteve za zalivanjem, odgovara mu po sastavu ilovača,krečnjačko, glinovito, peskovito i dobro drenirano zemljište. PH vrednost zemljišta koja mu pogoduje je alkalno ili neutralno.

Pitanje o proizvodu: Klematis Guernsey Cream

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka