Klematis John Paul II

1,100 RSD

Clematis ‘John Paul II’ je cvetna puzavica koja brzo raste i formira mnogo zelene lisne mase, pogodna je za formiranje zasene, zelenih zidova i maskiranje ružnih ogoljenih delova ograde. Glavna odlika ovog klematisa je dugotrajno i intenzivno cvetanje.  Prilikom sadnje ovog klematisa potrebno je odabrati osunčano i blago senovito mesto za podožje bilke. Nakon sadnje se klematis može malo orezati ili se zakidaju vrhovi grančica kako bi se provociralo dodatno grananje. Sadi se u plodnu, humusnu zemlju. Poželjno je da se na dno saksije stave kamenčići kako se voda ne bi zadržavala u korenu.  Da bi se zaštitila sadnica najčešće se sade niže cvetnice ili trajnice koje imaju dodatnu dekorativnu ulogu i popunjavaju prostor. S obzirom da je puzavica brzog i bujnog rasta neophodno je odmah postaviti potporu u vidu stuba, žice, pergolu. Jako brzo raste u letnjim mesecima. Od mera nega je potrebno redovno zalivanje i prihranjivanje tokom vegetacije. Posle precvetavanja se grane mogu orezati kako bi se omogućilo ponovno cvetanje u toku godine. Klematis je višegodišnja biljka koju treba preventivno zaštititi pred zimu (nagrtanjem ili obmotavanjem agrotekstilom oko nadzemnog dela blizu korena) kako ne bi došlo do oštećenja u slučaju jakih mrazeva. Klematis se može kombinovati sa zimzelenim puzavicama čime se dobija zeleni zid preko cele godine. Pogodan je za dekoraciju vrtova, terasa, balkona… Odlično uspeva u saksiji ili žardinjeri. Klematis John Paul II retko podleže bolestima i napadima insekata.

Kategorija:

Opis

Klematis Joh Paul II je rana veličanstvena sorta klematisa sa velikim cvetovima kremasto bele boje, prečnika od 12 do 15 cm, sa bledo roze prugom po sredini latice i velikim pauk buketom crvenih prašnika.

 • Cvetanje se odvija u dva talasa: prvo u kasno proleće do sredine leta,a drugo u ranu jesen.
 • Ovaj klematis je idealan za senike, rešetke, pergole i druge baštenske strukture.
 • Uspeva na vlažnim, dobro dreniranim zemljištima, odgovara mu delimična senka mada toleriše potpunu izloženost suncu. Klematis Joh Paul II voli da mu je “glava na suncu, a noge u senci”, tako da se koren održava hladnim u senci drugih biljaka ili se dodaje sloj šljunka u njegovo podnožje.
 • Ovaj klematis može da poraste u visinu od 240-360 cm a u širinu 60-90 cm, pripada drugoj grupi klematisa koji cvetaju početkom leta na kratkim izdancima koji su se razvili na stabljici od prošle godine. Ponovno cvetanje je u kasno leto. Razmak sadnje je 90cm.
 • Zahtevi za vodom su prosečni.
 • Tip zemljišta koji mu odgovara je krečnjačko, glinovito, ilovasto i peskovito. Zemljište treba da je dobro drenirano sa pH alkalno ili neutralno.
 • Ove klematise treba orezati u kasnu zimu ili rano proleće, pre nego što započne novi porast i nakon prvog talasa cvetanja u rano leto. Orezivanjem u kasnu zimu i rano prloeće uklanjate mrtve ili slabe delove stabljike pre početka novog porasta.Proverom pojedinačnih delova stabljike od vrha nadole, gde nađete par zdravih pupoljaka, orežite neposredno iznad njih, uklanjajući time vretenaste i oštećene delove stabljike. Izbegavajte obilno orezivanje jer možete većinu cvetova da izgubite. Orezivanje nakon prvog naleta cvetanja se vrši da bi se podstakao drugi nalet cvetanja, oreže se stabljika do velikih pupoljaka i bočni izdanci neposredno ispod cvetova. Ako je na vrhu prerasla, može se postepeno skraćivati tokom druge do treće sezone, tako što će se jače orezati nakon prvog talasa cvetanja. Tad je mala verovatnoća da će biti drugi nalet cvetanja, ali cveteće sledeće godine.
 • Toksičan je za pse a otrovan za mačke i konje.

 

Pitanje o proizvodu: Klematis John Paul II

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

  Vaše ime

  Vaš email

  Vaša poruka