Tekoma – Tecoma Campsis radicans

1,200 RSD

Dekorativno stablo ili cvetna penjačica potiče iz šumskih područja Severne Amerike. Tekoma je bujna biljka koju možemo gajiti kao listopadnu penjačicu ili kao drvo. Budući da je puzavica (penjačica), Campsis radicans raste entuzijastično i razvija brojne vitice koje daju sve od sebe da se prikače za bilo koju površinu u blizini, ova puzavica zbog svog agresivnog rasta se smatra invazivnom biljkom. Ima brz porast, prekriva velike površine i može dostići visinu (dužinu) i do 15 metara. Bujno lista u aprilu svojim perastim listovima a cveta tokom celog leta narandžasto-crvenim ili žutim trubastim (Anđeoska trubica) cvetovima grupisanim u Cvasti (buketiće). Plod joj je mahuna sa semenom, koren je jak i velik iz kojeg tokom cele godine rastu izdanci. U jesen joj listovi otpadaju. Seme je slično semenu mlečne trave, pri čemu je svako seme pričvršćeno za belu pahuljicu koja omogućava da se seme raznosi vetrom.Pun porast i cvetanje Tekoma dostiže oko 4 godine. Raste do 15 metara u visinu i 3 do 5 metara u širinu (zavisni od orezivanja).

Sađenje i presađivanje

Tekoma je dobra kao kontejnerska biljka, jer ovaj način uzgoja znatno olakšava obuzdavanje njenog širenja. Ali biće potreban veoma veliki, težak kontejner, kao što je pola bureta ili betonska ili keramička sadilica od 70l i više litara. Napunite posudu humusom i postavite čvrstu rešetku za penjanje ili je upletite ako je gajite kao stablo. Pri sađenju (presađivanju) biljake u baštenskoj zemlji, iskopajte rupu koja je dovoljno velika da stane kontejner bez dna u nju, tako da sprečite da Tekoma širi svoje korenje i eventualno ošteti druge biljke.

Primena: Brzo prekriva ograde, kamene zidove, pergole, senice, rešetke i druge strukture, pružajući prekrasan ukras vašeg vrta. Takođe može pokriti zemlju kako bi se sakrile gomile kamenja, panjevi, gomile otpada i slično. Veoma joj je važno obezbediti čvrstu potpornu strukturu, jer može preplaviti drveće ili zgrade. Izbegavajte da Tekomu sadite blizu temelja jer ih može oštetiti. Uklanjanje neželjenih izdanaka i uklanjanje mahuna sa semenom je mera kojom sprečavate samosejanje, to su zadaci neophodni za držanje Tekominog invazivnog širenja pod kontrolom. Preporučljivo je da koristite rukavice kada rukujete mahunama i semenkama jer kontakt sa kožom može izazvati koprivnjaču.

Opis

Uzgoj i nega

 • Svetlost: Tekoma može rasti na punom suncu do delimične senke. Puno sunce, što znači najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, daće najbolje cvetanje.
 • Zemljište: Mogu tolerisati širok spektar tipova zemljišta, uključujući peskovita, ilovasta i glinovita zemljišta, imaju prirodni afinitet za zemljištima koja su vlažna, dobro drenirana, blago kisela do blago alkalna (opseg pH 6,0–8,0). Na izvornim lokacijama, često se nalaze u sezonskim močvarama i šumskim šikarama.
 • Zalivanje: Tekoma voli umerenu količinu vlage u zemljištu, ali dobro podnosi sušu. Generalno, zalivanje im je potrebno samo kada postoje očigledni znaci uvenuća i usahnuća. U većini klimatskih uslova, tipične padavine će biti dovoljne da biljke budu zdrave.Tokom letnjih suša zahteva dosta zalivanja jer ima plitak koren. Zalivanje umereno jednom nedeljno.
 • Đubrenje: Obično nije neophodno.
 • Malčiranje: Poželjno.
 • Prezimljavanje: Ovoj biljci nije potrebna zimska zaštita. Najbolje je da je jače orežete u kasnu jesen ili ranu zimu, najkasnije u rano proleće.Podnosi niske temperature i do -25 stepeni celzijusa sa manjim izmrzavanjima.
 • Orezivanje: Redovno orezivanje je obavezno kako bi se kontrolisao rast i širenje. Skoro je nemoguće previše orezati ovu snažnu biljku. Tekoma cveta na novim stabljikama, pa orezujte rano u proleće pre nego što počne rast. Odrežite biljku skoro do nivoa zemlje, ostavljajući samo nekoliko pupoljaka. Takođe je u redu da se seče u kasnu jesen nakon što se lišće osuši i opadne. Ova vrsta agresivnog godišnje rezidbe je najbolji način da se biljka drži pod kontrolom. Takođe je može smanjiti tokom cele sezone, iako ćete možda žrtvovati nekoliko cvetova. Ako želite da uzgajate ovu puzavicu na konstrukciji kao što je garaža ili pomoćna zgrada, pokušajte da okačite žicu preko površine. Ovo joj daje nešto za šta se može pričvrstiti i olakšava vam brigu o neophodnoj rezidbi tokom vegetacije. Ako se redovno ne orezuje, razvijaće debele, drvenaste stabljike nalik na deblo koje može “zadaviti” okolno drveće, pa čak izavati da popucaju temelji u blizini.Kada se završi period cvetanja, treba je orezati, rezati izbojke na 5 do 7 pupoljaka. Na kraju svake vegetacije odrežite bočne izdanke tako da dosegnu samo nekoliko pupoljaka iza glavnog stabla. Oslobodite se slabog rasta, a ako je bilo koja stabljika oštećena, odrežite ih blizu osnove biljke.
 • Štetočine i bolesti: Lisne uši, ljuskavi insekti i brašnaste bube su skloni da posećuju Tekomu u potrazi za hranom. Nažalost, ovi posetioci nanose štetu, ostavljajući smeđe mrlje, čak i uništavaju delove biljke ako se ne kontrolišu. Ako ih pronađete, uklonite ih rukom i proverite ponovo da biste bili sigurni da se ne vraćaju. Ako se vrate, pesticid je često sledeća opcija. Preporučuju se različiti proizvodi u zavisnosti od vrste posetioca i obima zaraze.

Dodatne informacije

Dimenzije 60-70 cm

Pitanje o proizvodu: Tekoma - Tecoma Campsis radicans

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

  Vaše ime

  Vaš email

  Vaša poruka