Gaultheria procumbens – gauiterija

700 RSD

Nema na zalihama

Lista rezervacija Obavestićemo vas kada proizvod stigne. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte u nastavku.

Opis

Vrsta je polusenovitih i senovitih pološaja. Ova zimzelena vrsta poraste do 15cm u visinu i 25cm u širinu. Toleriše gradske uslove sredine i nije naročito izbirljiva prema tipu zemljišta. Na proleće cveta beličastim cvetićima koji na jesen daju crvene bobice. bobice se zadržavaju i u toku zime na grančicama i prave nestvarno dekorativan zimzeleni pokrivač. Listovi su ovalni i sjajni. Pogodna je za sadnju u bordurama, žardinjerama. Vrlo je otporna na niske temperature.

Gaultheria procumbens 10-15 cm ili američka zimska borovnica ubraja se u nisko zimzeleno žbunje, moze da naraste do 10-15 cm u visinu, i 20-30 cm u širinu. Voli polusenovite i senovite položaje i vlažno, dobro drenirano zemljište. Ukoliko želite da dobijete tepih od galuterije sadi se 9-10 kom na m2. U proleće prvo cveta belo ka nežno roze da bi od semptebra počela da formira jarko crvene bobice. U zavisnosti od vlage bobice mogu do se zadže do duboko u zimu. Gaultheria procumbens je odlična biljka kako za samostalnu sadnju za formiranje zelenog tepiha tako i u alpinetumima, žardinjerama, bordurama oko staza. Dolazi do izražaja u jesen i zimu kada dobije crvene bobice. (napomena bobice ukoliko se pojedu u velikim količinama mogu uzazvati mučninu). Odlično podnosi niske temperature. Prikladna je za sadnju ispod rododendrona, kamelija praveći efektan pokrivač tla. Listovi Gaultheria procumbens su ovalni i i sjajno zeleni. Na proleće u pazuhun listova obrazuju se zvonasti cvetovi posle kojih se obrazuju plodovi. Plodovi su na početku beličasti dok prema jeseni dobijaju jarku crvenu boju. Gaultheria procumbens se vrlo često koristi u dekoraciji.

Po preuzimanju robe, sadnica rasadnik SEVAR nema više mogućnost nadzora i nege istih tako da ne može dati garanciju na dalje. Za sadnice kao živo biće nije moguće dati garanciju ni dan posto napuste rasadnik. Ne možemo uticati na održavanje i negu istih, samim tim i na dalji rast i razvitak istih.

Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne preglede kako šumskih tako i fito inspekcije tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo.

Pitanje o proizvodu: Gaultheria procumbens - gauiterija

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka