Taxus baccata- Obična široka tisa

2,640 RSD

Opis

Tisa je četinarska vrsta, može da raste u formi žbuna ili kao srednje visoko drvo. Dostiže visinu do 20m i sporog je rasta. Krošnja u prirodi siroko konusna, sa jakim horizontalnim granama. Četine su češljasto raspoređene na granama, tamnozelene boje su i mekane. Dugovečna je vrsta. Tisa je zakonom zaštićena vrsta, jer joj preti izumiranje.

Uslovi gajenja: Podnosi vrlo različite uslove. Najbolje raste u senci ili polusenci i na dubokom i bogatom tlu, ali uspeva i na otvorenim položajima, na plitkom i siromašnom zemljištu. Dobro raste i na baznim i na kiselim supstratima. Podnosi dobro orezivanje, pa se mogu formirati razni oblici od tise.
Period cvetanja: Tisa nema cvet, seme se formira iz jednopolnih šišarica. Seme je tamnobraon i sjajno, prekriveno crvenim arilusom. Arilus je jedini deo ove biljke koji nije otrovan.
Upotreba: Narodno verovanje kaže da tisa štiti od zlih duhova, pa su je nekada ljudi sadili na ulaze u dvorišta i od njenog drveta pravili razne predmete. Danas se dosta koristi u pejzažnoj arhitekturi zbog dekorativnosti. Pogodna je i za manja dvorišta jer sporo raste.

Sadnice možete preuzeti u rasadniku u ul.Franje Štefanovića br.7 u Petrovaradinu ili slanjem kurirskom službom.Po preuzimanju rasadnik ŠEVAR nema više mogućnost nadzora i nege istih tako da ne može dati garanciju na dalje.Za sadnice kao i za živo biće nije moguće dati garanciju ni dan pošto napuste rasadnik.Ne možemo uticati na održavanje i negu istih,samim tim i na dalji rast i razvitak istih.Naše biljke redovno prolaze fitisanitarne preglede kako šumskih tako i fito inspekcije tako da bolesnih i zaraženih biljaka nemamo.

Pitanje o proizvodu: Taxus baccata- Obična široka tisa

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorićemo Vam u što kraćem roku.

    Vaše ime

    Vaš email

    Vaša poruka